+ Meer informatie

Den Uyl hakt in op kabinet

Venlo hoort lijsttrekker over economische problemen

3 minuten leestijd

VENLO/BLERICK — Ruim anderhalf uur moesten de aanwezigen in het dorpje Blerick, onder de rook van Venlo, wachten op lijsttrekker Joop den Uyl. De tussenliggende tijd werd opgevuld door een plaatselijk bandje dat zelfs het rumoer van de aanwezigen wist te overstemmen. In de stikhete, tot vergaderzaal omgetoverde dorpskroeg, trok den Uyl na aankomst meteen fel van leer. Temidden van het joelende publiek pakte hij uit tegen de voorgenomen financië-e steun door de regering aan grote bedrijven zoals Volvocar.

Temp. 16 16 Vgrgr. gr. gr. (Van een verslaggever)

„De regering speelt voor sinterklaas", zo sprak de PvdA voorman. „Eerst is er geen enkele cent voor allerlei noodlijdende bedrijven. Dan opeens kan er van alles! Daar een paar miljard en daar nog eens een paar miljard alsof het niet op kan. Dat is gevaarlijk, dat is bedriegelijk want we zitten in een moeilijke tijd. Het geld is wel op. We zitten economisch in het moeras en dan kun je niet zo maar links en rechts gaan strooien", aldus Den Uyl, die dit alles illustreerde met zijn stereotype gebaren zoals bril op bril af en dergelijke. Vervolgens neemt hij de situatie bij Remmington in Den Bosch onder de loep. Met de bekende handgebaartjes zet hij de zaak uiteen. Terwijl op de achtergrond de donder rommelt zegt hij: „Duizend mensen en hun gezinnen verResister l^^^en in onzekerheid. En waarom? Om" dat één man in Amerika, die niets afweet van schrijfmachines, een beslissing moet nemen. Een man die beslist over zovelen, dat kan en dat mag niet. Dat is je reinste kapitalisine, dat moet worden uitgebannen ,En opnieuw wordt de zaal bijna afgebroken.

Met oog op het, zeker economisch gezien noodlijdende gebied, waar de lijsttrekker sprak, trok Den Uyl furieus alle registers open van zijn economische kritiek op het huidige kabinet. Het publiek dronk alles in met zichtbaar en hoorbaar genoegen. Den Uyl pleitte er in zijn toespraak voor dat er een vestiging van Fokker in Limburg komt. „De steun aan Fokker is best een goede zaak. Een hieuw vliegtuig, geluidsarm en brandstofbesparend dat is een goede zaak, die kant moeten we uit. Maar waarom dan geen vestiging in gebieden waar de werkloosheid groot is? Duizenden nieuwe arbeidsplaatsen als gevolg van de overheidssteun. Dan kan de overheid toch zeggen daar en daar moet een nieuwe vestiging komen. Maar wat zegt Van Agt: dat moet de directie maar zelf beslissen. Maar mensen, dat kan toch nog niet, we hebben toch de zorg voor die werklozen, daar moet wat aan gebeuren".

De zaal staat als één man op en stampend en schreeuwend betuigt men zijn instemming. Joop den Uyl ziet het alles aan met zichtbaar genoegen. Maar nog was hij niet aan het eind van zijn tirade.

„Ik vindt het allemaal gevaarlijk. De kiezer heeft er recht op dat te weten. Laat men eerlijk zijn. Ik ga er nog steeds vanuit dat hij het wèl zo heeft bedoeld. Een gevaarlijke ontwikkeling, mensen, juist de sociaal zwakkeren zullen de dupe worden! We moeten de verkregeii verzorgingsstaat niet afbreken. Dat iS een groot bezwaar. Stem daarom op 26 mei op de PvdA dan zullen wij er voor zorgen dat de verzorgingsstaat in takt blijft!", aldus een bezielende lijsttrekr ker. -^ i>' !'

Regering

Terwijl grote posters van de lijsttrekker grijnzend de zaal in kijken was er nog kort gelegenheid voor het stellep van vragen. Soepeitjes beantwoordt dè PvdA-kopman de vragen. Een netelig vraagje over een mogelijke nieüWie regering met de CDA doet hij als volgt af: CDA en PvdA hebben elkaar n^ödfg bij een nieuwe regering maar het zal beslist niet zo zijn dat wij daar ons program voor zullen inleveren. Wij hebben een aantal punten waaraan beslist moet worden voldaan. Dat geven wij niet op, dus moet het CDA maar zien..."

Tot slot speelt het plaatselijk bandje op duidelijk geïmproviseerde wijze de internationale. Den Uyl bromt van achter zijn hoger gelegen sprekerstafeltje wat onduidelijk achter zijn hand mee....Moe duikt de lijsttrekker daarna zijn auto in om met snelle vaart naar Amsterdam te verdwijnen. Limburg is ook weer achter de rug

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.