+ Meer informatie

Jeugdboeken in een Barneveldse hal

Lenze Bouwers schrikt niet terug voor opvallend onderwerp

6 minuten leestijd

Morgen, tijdens de CLK-beurs, zullen er in de Barneveldse Veluwehal weer heel wat nieuwe (en oude) christelijke jeugdboeken te zien en te koop zijn. Het zou het mooist wezen als ik aan al die boeken een bespreking kon wijden, maar dat is nu eenmaal onmogelijk. Het worden er zeven.

Het opvallendst vond ik het nieuwste boek van Lenze L. Bouwers, "De Pyromaan", opvallend in de eerste plaats door het onderwerp. Bouwers schrikt niet terug voor opvallende onderwerpen, zoals hij heeft laten zien met "Lieve vader, vuile schurk", het eerste in Nederland verschenen jeugdboek over incest. Edenaars, zoals ik, zullen de situatie en de sfeer die vorig jaar door de Edese pyromaan werden veroorzaakt in het nieuwe boek herkennen.

Bouwers heeft geprobeerd zich in zo'n van vuur bezeten jongen in te leven. Dat is hem dacht ik- aardig gelukt. Het is eigenlijk een onopvallend jongetje de schrijver geeft hem niet eens een naam, maar duidt hem consequent met "hij" aan- dat onopvallend z'n hond uitlaat. Zelfs z'n ouders hebben niets in de gaten. Het is bovendien ook nog een gelovig jongetje, dat bidt voor het slapen gaan. Hij bidt ,,om kalmte, om diepe slaap", maar hij krijgt hele rijen nachtmerries. Hij wíl geen brand stichten, maar hij kán het niet laten. Tot hij na de zoveelste nachtmerrie rechtop in z'n bed zit: ,,God van het licht, ik kan dit niet langer uithouden. Laten ze me alsjeblieft oppakken. Ik word gek, gek". Ten slotte neemt hij zelf het initiatief. Hij belt de politie, als hij van plan is een hooischelf in brand te gaan steken. Tot zijn opluchting wordt hij op heterdaad betrapt.

Dode vogels

Wim Groen vervolgt zijn serie over Arend-Jan en Roel Halbersma, de beheerder van een vogelasiel, met zijn derde boek: "Vreemde vogels rond De Vinckel". Dit keer richt Arend-Jan een vogelclubje op, dat een eigen blad onder de mensen verspreidt en nestkastjes in elkaar knutselt en ophangt. Er loopt echter nog een andere draad door het verhaal: er is iemand met een buks, die er plezier in schept vogels neer te knallen. Halbersma zegt erover: ,,Alles om ons heen is zo mooi geschapen. Je mag daarmee gewoon niet onnadenkend omgaan. Bij alles wat je in de natuur doet, moet je je afvragen of dat in Gods wil past. Planten en dieren zijn ons tot voedsel gegeven, dat klopt. Maar zinloos dieren doodschieten, nee, dat kan niet".

De club gaat eendrachtig op zoek naar de dader en vindt hem. Al is het een deel van een serie, het kan ook afzonderlijk (en met veel plezier) gelezen worden.

"Fernando uit de krottenwijk", van M. C. Logmans-Weltevrede, heeft hetzelfde onderwerp als het op deze plaats al eerder besproken "Engelen van het asfalt" van Ineke Holtwijk. Het gaat over de aan ellende en willekeur overgeleverde straatkinderen van Rio de Janeiro. Het is met evenveel kennis van zaken geschreven, heeft een tamelijk hoog vertelniveau, en ook hier loopt het toch nog goed af met dat ene indiaanse jongetje Fernando. Het verhaal is hier echter geschreven vanuit een christelijke visie, vooral tot uiting komend in de persoon van de Nederlandse idealist-evangelist Sander.

Slavin

L. Vogel ontleende voor zijn boek "Judith, het slavinnetje uit Israël" zijn stof aan de Bijbel. Hij bewerkte de bekende geschiedenis van Naäman zodanig dat alles wordt gezien vanuit het standpunt en door de ogen van Naämans joodse slavinnetje. Dat heeft consequenties. Naämans ontmoeting met Elisa en zijn bad in de Jordaan kan Judith niet met eigen ogen aanschouwen, maar Vogel weet die moeilijkheid op aanvaardbare wijze op te lossen. En hij kan zich vrijheden veroorloven, zoals de manier waarop Judith in de slavernij terecht is gekomen en hoe ze als beloning haar vrijheid terugkrijgt. Een goed leesbaar boek, dat alleen af en toe wat stijfjes van taal is, ook in de dialogen.

Wat 'opgeplakt christelijk' zijn "Herrie in de straat" van Hanny van de Steeg-Stolk en "Mirco duikt onder" van Annette van Beuzekom. Het eerste gaat over de belevenissen van twee jongetjes als hun straat wordt opgebroken (en Rudie leert dat hij niet zo harteloos moet zijn voor Harrie, aan wie hij zomaar een hekel heeft), het tweede over een jongen die lijdt onder de woedebuien van z'n vader, een heenkomen in zijn zelfgebouwde hut zoekt en ondertussen helpt een bendetje misdadige jongeren te betrappen. Vooral dit laatste boek is wat houterig geschreven en de gebeurtenissen zijn niet altijd even geloofwaardig.

Kerstverhalen

Op de beurs zullen waarschijnlijk ook kerstbundels te vinden zijn, zoals "Een engel met een broek aan", verzameld door mijn collega-recensente van het Nederlands Dagblad, Els de Jong-van Gurp.

Een kerstverhaal schrijven dat ook nog zinvol op het kerstfeest slaat, is een moeilijke bezigheid. Eigenlijk is er maar één goed kerstverhaal, en dat is Lucas 2.

Maar goed, men wil op kerstbijeenkomsten en dergelijke daarnaast graag een verhaal voorlezen of vertellen, en daarvoor dienen dan de regelmatig uitkomende kerstbundels, zoals deze. Er zitten verhalen bij van bepaald niet de eersten de besten: Lenze L. Bouwers (zie hiervóór), Mieke van Hooft, Rika Vliek, Geertje Gort enz. Het zijn verhalen van een totaal verschillende aard. Soms omdat ze zich in andere (ontwikkelings)landen afspelen, of doordat het verband met het "echte" kerstfeest helemaal zoek is. Bijvoorbeeld die dialoog op een Spaans strand tussen Sinterklaas en kerstman ("Het Sinterkerstprobleem" van Frank Herzen) of het oudejaarsverhaaltje over een jongetje en z'n hondje "Vlekkie" van Kees Opmeer. Maar er zijn ook verhalen bij die de kern van het Evangelie raken. Zoals het titelverhaal (van Anne Takens) of "Kerstbomen groeien hier niet" van Ellen Tijsinger: ,,Alles is anders in Nicaragua, denkt ze. Maar het kerstverhaal is gelukkig hetzelfde".

N.a.v. "De pyromaan", door Lenze L. Bouwers; uitg. Kok Voorhoeve; 72 blz.; ƒ 13,90; vanaf 12 jaar.

"Vreemde vogels rond De Vinckel", door Wim Groen; uitg. Den Hertog; 119 blz.; ƒ 14,90; vanaf 10 jaar.

"Fernando uit de krottenwijk", door M. C. Logmans-Weltevrede; uitg. Den Hertog; 124 blz.; ƒ 14,90; vanaf 12 jaar.

"Judith, het slavinnetje uit Israël", door L. Vogel; uitg. Den Hertog; 72 blz.; ƒ 11,50; vanaf 10 jaar.

"Herrie in de straat", door Hanny van de Steeg-Stolk; uitg. Den Hertog; 81 blz.; ƒ 11,95; vanaf 9 jaar.

"Mirco duikt onder", door Annette van Beuzekom; uitg. Den Hertog; 101 blz.; ƒ 12,75; vanaf 10 jaar.

"Een engel met een broek aan", door Els de Jong-van Gurp (red.); uitg. La Rivière & Voorhoeve; 126 blz.; ƒ 24,90; vanaf 7 jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.