+ Meer informatie

^^rl^evers willen 25 mld. bezuinigen

RCO stuurt informateur wensenlijstje

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet moet 2 miljard gulden bezuinigen om het fiscale klimaat voor het bedryfsleven te verbeteren. Dat stelt de RCO, vcaarin de centrale vt^erkgeversorganisaties zijn verenigd, in een nota die gisteren aan kabinetsinformateur Ijeenk Willink is aangeboden. De FNV zou vandaag met haar nota komen.

De RCO veriangt dat de volgende regering in totaal tussen 24 en 25 miljard gulden ombuigt. Het grootste deel daarvan (15 miljard gulden) is bestemd voor verkleining van het verschil tussen de bruto- en de nettolonen (de „wig"), waardoor arbeid goedkoper wordt. Daarnaast achten de werkgevers vermindering van de administratieve lastendruk met 2 miljard gulden noodzakelijk.

Voor investeringen in verkeer en vervoer, onderwijs en technologie wenst de RCO 2,5 miljard. Het financieringstekort moet de komende vier jaar terug naar 2,25 procent. Dat was eind 1993 3,9 procent. Tot slot is er dus nog een bedrag van 2 miljard nodig voor maatregelen in de belastingsfeer.

Vermogensbelasting

Nederland kent volgens de RCO een aantal fiscale regelingen die ongunstig afsteken bij het buitenland. De werkgeversorganisaties pleiten in dat verband voor afschaffing van de vermogensbelasting. Ook de belasting op het bijeenbrengen van kapitaal (voor bijvoorbeeld de financiering van een nieuw bedrijf) moet er wat de RCO betreft aan geloven, net als de extra belasting op het eerste deel van de winst (het tariefopstapje). Verder wil de RCO dat ondernemingen meer vrijheid krijgen bij de bepaling van de periode waarin investeringen worden afgeschreven.

Naast deze maatregelen willen de organisaties dat het kabinet opnieuw flink streept in de uitkeringen. De RCO bepleit „marktprikkels" in de sociale zekerheid. Het inkomensverschil tussen werkenden en niet-werkenden moet groter worden, vinden de werkgevers.

Als mogelijkheden zien zij scherpere eisen voor toetreding tot de ww en bekorting van de ww-uitkeringen, nieuwe beperkingen in de wao en verdere privatisering van de Ziektewet (het uitbreiden tot zes maanden van de periode waarin werkgevers 70 procent van het loon moeten betalen).

Ook in de gezondheidszorg valt volgens de RCO aanzienlijk te bezuinigen. Geneesmiddelen zouden niet langer collectief gefinancierd moeten worden via de awbz. Daarnaast is er geld te halen uit de invoering van een eigen risico en verkleining van de ziekenfondspakketten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.