+ Meer informatie

Vóór 15 mei beslist minister lonen HTM

Kort geding voor Haagse rechtbank

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Tuijnman van Verkeer en Waterstaat verwacht vóór 15 mei een beslissing te nemen over de loonsverhoging voor het personeel van de Haagse Tram Maatschappij.

Dit heeft de advocaat van de HTM, mr. A. L. Asscher, vanochtend voor de Haagse rechtbank meegedeeld in het kort geding dat deze vervoersmaatschappij heeft aangespannen tegen de vervoersbonden FNV en CNV, die voor donderdag een staking hebben aangekondigd bij het openbaar vervoer in Den Haag.

Mr. Asscher zei dat de HTM-directie blijft hopen op een positief resultaat over de loonsverhoging van 68 gulden per maand, die al in 1974 is aangekondigd. „De vakbonden willen te snel overgaan tot een staking. Daarvan zijn dagelijks 300.000 passagiers de dupe. Met name de sociaal zwakkeren worden getroffen", aldus de advocaat, die er aan toevoegde dat de HTM met pijn in het hart het kort geding heeft aangespannen, omdat de directie het in grote lijnen eens is met het standpunt van de vakbonden.

„De HTM heeft echter niet de mogelijkheden de eisen in te willigen, omdat de maatschappij afhankelijk is van de goedkeuring van de minister". De staking is volgens mr. Asscher in strijd met de CAO. Hij vroeg de president van de Haagse rechtbank, mr. M. R. Wijnholt, de staking te verbieden.

Schuilevink
Mr. M. P. M. Steenberghe verklaarde namens de FNV dat de bonden niets te maken hebben met de minister van Verkeer en Waterstaat, omdat het gaat om een aanvaard promotiebeleid. Mr. Steenberghe: „De partijen zijn het al maandenlang inhoudelijk eens, maar de HTM blijft schuilevink spelen achter de minister. Na eerder uitstel van aangekondigde acties en maandenlang geduld, rest voor de bonden niets anders meer dan een werkstaking".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.