+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

In de jaren twintig kwamen van de hand van Johannes een aantal historische romans in de handel. Enkele daarvan zijn thans opnieuw verschenen. Eén boek schreef hij tegen de achtergrond van de hervorming in 1617 en het andere tegen de achtergrond van de Franse revolutie. Heinrich von Bernstein is het verhaal van een jonge edelman die is overgegaan tot de „nieuwe leer". Hij komt in contact met Luther en is één van de mannen die deze grote hervormer hebben „ontvoerd", waardoor deze op de Wartburg terecht kwam.

Als Aleida, nadat zij zich voor haar naar vrede hakende hart in het klooster heeft teruggetrokken, tot het licht komt, vindt zij in Heinrich uiteindelijk haar echtgenoot. Wij hebben dit boek met genoegen gelezen en hadden daarom niet al teveel last van de oude spelling waarin dit boek werd herdrukt.

„Trouw in den Strijd" verplaatst ons naar Frankrijk in de tijd van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Veel tendenzen die wij ook nu zien komen wij tegen. Ook hier zou men kunnen zeggen: er is mets nieuws onder de zon. Francois de Vicomte, zoon van een kasteelheer studeert in Frankrijk. Hier is het dat hij wordt geïnfecteerd met de leer van Voltaire en Rousseau. Tot ontsteltenis van zijn vader en moeder gaat hij partij kiezen voor de revolutionairen en houdt er zelfs een spreekbeurt aan over.

Nadat het vaderlijk kasteel is beroofd komt hij langzaam tot andere gedachten. Er gaat nog wel een moeilijke weg aan vooraf, maar hij komt tot oprecht berouw voor zijn Schepper. Tegen de revolutie wordt uiteindelijk meer en meer het Evangelie verkondigd. Beide boeken hebben ons ook in 1977 beslist iets te zeggen. Dankbaar zijn wij dan ook voor de herdruk.

NAV. „Heinrich von Bernstein", 168 blz., prijs ƒ 9,90 en „Trouw in den Strijd", 145 blz., prijs ƒ 9,90, geschreven door Johannes en uitgegeven door J. N. Voorhoeve te Den Haag.

L.H.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.