+ Meer informatie

CDA-fractie wil dialect Maastricht als verplicht vak

1 minuut leestijd

MAASTRICHT (ANP) - De eigen identiteit van de stad Maastricht dient veel duidelijker benadrukt en uitgedragen te worden. Althans naar de mening van de grootste politieke groepering in de gemeenteraad, de CDAfractie. In een door haar gisteren gepubliceerde discussienota bepleiten de samenstellers Theo Bovens en Ralph Leenders onder meer voor tweetalige straatnaambordjes: Nederlands en Maastriclits.

Verder stellen zij voor om het Maastrichtse dialect, huns inziens een heuse taal, in te voeren op de basisscholen als verplicht leervak. Ook aan de Maastrichtse historie, de folklore en niet op de laatste plaats het rooms-katholieke karakter van deze stad dienen de onderwijsinstellingen meer aandacht te besteden. Samengevat komen deze wensen neer op invoering van het nieuwe vak: Maastrichtkunde.

Ter wille van de eigen cultuur dringt de CDA-discussienota tevens aan op een accommodatie voor amateurgezelschappen met dialecttoneel en voor carnavalsmanifestaties. Bovendien zouden prijzen ter bevordering van de eigen cultuur ingesteld moeten worden.

Volgens Bovens en Leenders zou de burgemeester van Maastricht de promotie van het eigen karakter van de stad in zijn portefeuille moeten krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.