+ Meer informatie

Nkomo kwaad over optreden Moegabe

Regeringscoalitie op springen

2 minuten leestijd

SALISBURY — De Zimbabwese regeringscoalitie lijkt op springen te staan nadat Joshua Nkomo dinsdag heftig uitviel tegen zijn coalitiegenoot, premier Moegabe. Nkomo beschuldigde Moegabe van pogingen hem en vier andere ministers van zijn ZAPU-partij uit het kabinet te willen werken.

Na wapenvondsten in boerderijen en bedrijven van de ZAPU beschuldigde Moegabe Nkomo ervan een staatsgreep voor te bereiden. Nkomo en Moegabe vochten vroeger aan elkaars zijde in het Patrfottisch Front in de guerrillastrijd tegen het blanke bewind van Jan Smith. Na de overwinning nam zowel Moegabe's ZANU als Nkomo's ZAPU zitting in het kabinet.

Nkomo zei de manier waarop Moegabe optreedt tegen zijn partij, niet op prijs te kunnen stellen. Het is alsof ik een klap in mijn gezicht krijg, zo zei hij. Hij sprak de verwachting uit dat de ZAPU-ministers binnenkort zullen worden „afgedankt". De ZAPU bezet drie departementen. Nkomo is zelf minister zonder portefeuille. De JOSHUA NKOMO ZANU van premier Moegabe bezet de overige 21 ministersposten.

De politie van Zimbabwe heeft dinsdag weer invallen'gedaan in kantoren van de ZAPU-partij van Joshua Nkomo bij een onderzoek naar de bezittingen van de ZAPU in het gehele land. Dit heeft een politiewoordvoerder meegedeeld. Nkomo woonde een kabinetsvergadering bij waar over de toekomst van de regeringscoalitie van Nkomo's ZAPU en premier Moegabe's ZANU zou worden besloten, toen de politie zijn hoofdkwartier in Salisbury uitkamde op zoek. naar documenten. Volgens een bekendmaking van het nationale persbureau Ziana bewaken politie en leger de bezittingen en kantoren van de ZAPU krachtens een proclamatie die dinsdagochtend werd uitgevaardigd waarbij' 11 ondernemingen die behoren aan de ZAPU door de regering worden geconfisqueerd.

Zware wapens

De stappen vna de Zimbabwese regering komen na wapenvondsten in boerderijen en bedrijven van de ZAPU. Moegabe beschuldigt Nkomo van het voorbereiden van een staatsgreep. Nkomo ontkent de beschuldiging heftig.

Een regeringswoordvoerder zei in Salisbury dat dinsdag geheime medische voorraden zijn gevonden op een boerderij bij Boelawayo. Bij de tien dagen durende zoekacties zijn bijna 40 voorraden aan wapens, munitie en zware wapens aangetroffen in boerderijen van de ZAPU. Bij de zware wapens bevonden zich SAM-7 luchtdoelraketten. •

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.