+ Meer informatie

Korpschef wil veelpleger lang opsluiten

Welten: Voer minimumstraf in

2 minuten leestijd

GRONINGEN - Mensen die zich tot drie keer toe schuldig maken aan een vergrijp, moeten langdurig de cel in. Dat vindt korpschef B. Welten van de regiopolitie Groningen. Welten deed zijn uitspraken gisteravond tijdens een uitzending van het tv-programma NOVA.

Welten wil dat de zogenaamde veelplegers minimaal een tot twee jaar in de cel belanden. Deze van oorsprong Amerikaanse aanpak, ook wel "three strikes out" (in drie keer uit) genoemd, wordt gesteund door het openbaar ministerie in Groningen. Welten denkt met de keiharde aanpak te kunnen bereiken dat de criminaliteit in Groningen met zeker een kwart daalt. Hierdoor heeft de politie haar handen vrij om vaker de straat op te gaan, zegt hij.

De stad Groningen kent 350 veelplegers. In het kader van een gezamenlijk project van de Groninger politie, het openbaar ministerie en de reclassering wordt de topdertig van hen door de Groninger politie stelselmatig in de gaten gehouden. Per week bekijkt de politie wie het vaakst in de fout gaat. Deze wordt direct voorgeleid.

Welten zegt bovendien voorstander te zijn van minimumstraffen. De straffen die nu door de rechter worden opgelegd, zijn vaak te laag, vindt hij. "Er is in Nederland de afgelopen 25 jaar te weinig veranderd. Iemand die voor de twintigste keer een vergrijp pleegt, wordt net zo zwaar gestraft als een dader die voor de eerste keer een fout begaat."

Volgens Welten hebben langere straffen het voordeel dat de hulpverlening beter haar werk kan doen. Ook is de dader na een langdurige gevangenisstraf gemotiveerder om wat van zijn leven te maken, vermoedt de korpschef.

Ook H. Moraal, hoofdofficier van justitie, pleit voor zwaardere straffen voor veelplegers. Hij vindt bovendien dat rechters meer moeten kijken naar de verdachte dan naar het gepleegde feit.

Directeur A. Jonker van Den Engh, het rijksinstituut in Den Dolder dat plaatsbiedt aan jeugdige criminelen en gedragsgestoorden, zei onlangs in deze krant dat "je met alleen harde straffen criminele jongeren niet op het rechte pad brengt, net zomin als met allerlei hulpverleningstrajecten." De remedie volgens Jonker is heropvoeding.

"Deze jongens willen zich alleen maar wreken op de samenleving. In hen heerst de chaos van de leegte." Een terugkeer naar normaal gedrag zal door de jongens zelf moeten worden aanvaard, benadrukte Jonker. "Het gaat om duidelijkheid. Je kunt er van buitenaf niets instoppen. Het moet van binnenuit groeien."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.