+ Meer informatie

Boesak wil opnieuw op kansel van Sendingkerk

Zwarte kerk stemt in met Belhar

2 minuten leestijd

PRETORIA (ANP) — Dr. Allan Boesak, die vorig jaar wegens een buitenechtelijke relatie het ambt van predikant neerlegde, hoopt eind dit jaar weer op de preekstoel te staan. Boesak zal binnenkort bij zijn kerk, de Nederduitse Gereformeerde Sendingkerk, formeel het verzoek indienen om zich weer als predikant beroepbaar te mogen stellen. Hij verwacht dat de commissie voor de beroepen van zijn kerk nog dit jaar een besluit neemt.

Tot vorig jaar was Boesak voorzitter van de Sendingkerk en van de Wereldbond van Hervormde Kerken (WARC), maar hij aarzelt zeer of hij nog voor zulke leidende functies in de kerk in aanmerking wil komen.

Boesak zegt ook geen politieke functie te ambiëren. Hij sloot zich deze week aan bij de anti-apartheidsorganisatie ANC. Boesak zette zijn aarzelingen in verband met de communistische invloed binnen het ANC aan de kant na een gesprek met Nelson Mandela. Sommigen zagen deze stap als de aanloop naar een belangrijke functie binnen de anti-apartheidsorganisatie.

Ouderling

Boesak, inmiddels getrouwd met de tv-producente Elna Botha, dook deze week onverwacht in Pretoria op bij een conferentie van leden van zijn kerk en van de (zwarte) Nederduitse Gereformeerde Kerk in Afrika (NGKA). Beide kerken, voorheen dochterkerken van de vroeger blanke NG-Kerk, hebben zich uitgesproken voor een fusie. Maar het verzet tegen de fusie binnen de Sendingkerk is sterk toegenomen. Boesak werd kortgeleden ouderling in Lavender Hill en vertegenwoordigde op de conferentie de classis Wynberg.

Hij meent dat de synode van de NGKA eerder deze week door in te stemmen met de Belhar-belijdenis van de Sendingkerk, aan haar plicht heeft voldaan en dat het nu aan de Sendingkerk is om onvoorwaardelijk met de fusie in te stemmen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.