+ Meer informatie

Slowaakse premier vreest crisis

1 minuut leestijd

PRAAG — De Slowaakse premier, Vladimir Meciar, heeft de federale regering in Praag gewaarschuwd voor een nationale crisis wanneer de twee afzonderlijke republieken geen grotere eigen bevoegdheden krijgen, zo heeft de krant Lidove Noviny gisteren gemeld.

Ministers van de Tsjechoslowaakse federale regering slaagden er donder'Imp. Gerowibv Genemuiden tel. 05208-54026 Wasautomaten Droogtrommels Vaatwassers Het symbool voor perfectie in de 90er jaren uit ZWEDEN dag niet in duidelijke afspraken in een wet vast te leggen die de republieken Tsjechië en Slowakije meer bevoegdheden moet verlenen. In plaats daarvan besloten zij tot een principe-overeenkomst. „Deze weigering om de zaak duidelijk op papier te zetten zal een diepe crisis betekenen, waar we zeer moeizaam van zullen herstellen", aldus Meciar in een interview met de krant.

Voor vandaag staat een ontmoeting in Bratislava gepland tussen de premier van Tsjechoslowakije, Marian Calfa, en de premiers van de deelrepublieken. Hoogstwaarschijnlijk onderbreekt president Vaclav Havel zijn vakantie teneinde de ontmoeting bij te wonen.

Separatistische sentimenten nemen de laatste tijd een hoge vlucht in Slowakije, waar een derde van de 15,5 miljoen inwoners van het hele land woont. Afgelopen maandag stemde de federale regering erin toe om de deelrepublieken vergaande bevoegdheden in economisch kwesties te verlenen. De federale regering blijft gezag houden over defensie, buitenlands beleid, bankzaken en nationale belastingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.