+ Meer informatie

VAN ANDERMANS GELD

2 minuten leestijd

Socialisten zijn er altijd handig in geweest om mooi weer te spelen van andermans geld. Op dat punt zijn ze ook nog niets veranderd. Maandag presenteerde de Amsterdamse wethouder voor stadsvernieuwing, Schaefer, een boek getiteld „Plan voor de steden".

Daarin pleit de vroegere staatssecretaris uit het kabinet-Den Uyl er voor om drie miljard gulden extra uit te trekken voor de strijd tegen de verpaupering en verkrotting van de oude stadswijken. Dat is meteen ook gunstig voor de werkgelegenheid onder de bouwvakkers.

Zoiets klinkt heel aardig. Maar hoe komt Schaefer aan die drie miljard? Het geld is schaars en de rente is momenteel hoog. Daar weet hij echter wel wat op. De pensioenfondsen en levensverzekeringsmaatschappijen beschikken immers over aanzienlijke kapitalen.

Een deel daarvan moeten zij dan maar tegen een betrekkelijk lage rente (2,5% beneden de geldende marktrente) beschikbaar stellen ten behoeve van de plannen van Schaefer. En als ze daar niet voor voelen (hetgeen zeer begrijpelijk zou zijn) dan moeten ze maar gedwongen worden om hun geld tegen een lagere rente voor de woningbouw beschikbaar te stellen.

Dat betekent echter direct of indirect een aantasting van de pensioenrechten van tal van Nederlanders. De pensioenfondsen en levensverzekeringsmaatschappijen hebben de taak om de hun toevertrouwde gelden (zo'n 200 miljard) zo verstandig mogelijk te beleggen. In het belang van de (toekomstige) pensioengerechtigden moeten zij er naar streven om bij zo min mogelijk risico's, een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Schaefers plan komt in feite neer op het overhevelen van omvangrijke rente-inkomsten (zo'n 75 miljoen per jaar) van de pensioengerechtigden naar een beperkt aantal bewoners van oude stadswijken. Zij kunnen dan — ver beneden de kostprijs — een nieuwe of vernieuwde huurwoning betrekken.

Voor een dergelijke willekeurige inkomensoverdracht ontbreekt echter elke rechtsgrond. Ook al spreekt Schaefer dan van een sociaal rendement dat de pensioengelden op die manier zouden kunnen opleveren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.