+ Meer informatie

Broedkolonies

2 minuten leestijd

Deze kraai is broedvogel van cultuurlandschappen en parkachtige gebieden en komt vooral voor in het midden en oosten van ons land, waar aan die voorwaarden wordt voldaan. Hij broedt in geheel Midden-Europa en grote delen van Azië, noordelijk tot in Zuid-Scandinavië en westelijk tot de Britse eilanden. Bij ons zijn ze gedeeltelijk stand- en trekvogels. Veel jonge exemplaren trekken naar Engeland, terwijl de achterblijvende oude vogels in het winterhalfjaar versterking krijgen uit NoordoostEuropa.

Het broedgedrag van de roek valt op. Als enige van de kraaiacntigen leven roeken sociaal en vormen ze broedkolonies op vaste plaatsen. De nesten worden dicht bij elkaar gebouwd, bij voorkeur in hoge bomen en, zoals ook het geval is in andere vogelkolonies, er is ononderbroken lawaai. „Ze nestelen vroeg in het jaar. Reeds in februari zijn zij o^ de broedplaatsen aanwezig, zij kunnen al tn maart op de eieren zitten", staat in de Atlas van de Nederlandse broedvogels. Dat is juist.

Tien jaar geleden was er aan de rand van Apeldoorn, in een klein stuk bos van hoge oude beuken, nog een kleine kolonie van tien of twaalf nesten, dicht bij esn grote fabriek. Die passeerden wij elke zondag als we naar de kerk fietsten. Het was steeds een verrassing om de eerste bouwlustige roeken daar in februari terug te zien. Met de eerste lijsterzang zorgden zij voor een duidelijk bewijs van de naderende lente. Ze zijn daar al jaren verdwenen.

Door velen worden alle kraaien als deugnieten en zeer schadelijk beschouwd, omdat het eierrovers zijn. Dit geldt voor de zwarte kraai, die beslist binnen de perken moet worden gehouden. De roek echter is geen eierdief, maar door zijn voedselkeuze van engerlingen, sprinkhanen, naaktslakken en allerlei larven, juist zeer nuttig. geweest van vergiftiging door insecticiden. In de landbouw werd toen wel gebruik gemaakt van zaadontsmettingsmiddelen met methylhoudende kwikverbindingen. In Engeland en Zweden was dat ook zo. In Denemarken, waar het gebruik van kwikverbindingen verboden was, bleef het aantal roeken op peil.

Het herstel van de roekenstand, dat in 1970 intrad, is waar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.