+ Meer informatie

Afvalverbrander in Wijster mag

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van VROM heeft positief geadviseerd over de bouw van een afvalverbrandingsinstallatie door de VAM in Wijster. In een ambtsbericht dat gisteren is vrijgegeven, laat een adviseur van het ministerie de Raad van State weten weten dat de installatie toelaatbaar is aangezien de uitworp van milieubelastende stoffen moet voldoen aan de strengste norm op het gebied van afvalverbranding.

Preventie en hergebruik van afval brengen volgens het advies nog te veel technische problemen met zich mee en zullen pas over circa tien jaar tot substantiƫle reductie leiden.

Tegen de verbrandingsinstallatie waarvoor de provincie Drenthe vergunning heeft verleend, zijn drieduizend bezwaarschriften ingediend. In 1990 werden vier verbrandingsinstallaties in Nederland, waaronder die in Leeuwarden, gesloten wegens overschrijding van de remissie-eisen.

Zevenentwintig belanghebbenden, waaronder afdelingen van het Landbouwschap, KNOV, melkverwerkingsbedrijven, VVV, Milieuraad en de Stichting Anti-Vuilverbranding in Drenthe lieten gisteren tijdens een hoorzitting bij de Raad van State hun bezwaren tegen een vuilverbranding in Wijster horen.

De Raad van State schorste in juni dit jaar de vergunning van de provincie Drenthe, in afwachting van het ambtsbericht. De bezwaarmakenden vinden nu het advies in het ambtsbericht te mager en onvoldoende onderbouwd.

De installatie gaat circa achthonderd miljoen gulden kosten en zou, bij goedkeuring van de vergunning, medio 1995 in bedrijf kunnen gaan. Inmiddels loopt er nog een bestemmingsplanprocedure.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.