+ Meer informatie

Thuistips, tuin

3 minuten leestijd

Sneeuw op de vijver
Wanneer het sneeuwt terwijl er ijs op de vijver ligt, doet u er goed aan deze sneeuw te verwijderen. De sneeuw houdt al het licht tegen, waardoor het niet meer in het water door kan dringen. Voor verschillende processen in de vijver is dat licht juist onontbeerlijk. Hak geen bijten in het ijs. Door de trillingen die bij het hakken ontstaan kan het ademhalingsorgaan van bij voorbeeld vissen beschadigen, waardoor de dieren sterven. Beter is het om een speciale ijsvrijhouder aan te schaffen. Een bos riet, verticaal in het water gezet, helpt ook enigszins. Laat het water met rust. Dus geen bruispompen en dergelijke aanbrengen. Daardoor treedt een sterke vermenging op van koud en warm water, zeker in grote, diepe vijvers. (Koud en warm zijn in dit geval relatieve begrippen, direct onder het ijs is het water 2 - 3 graden warmer dan op plekken van 100-120 cm diep.)

Toverhazelaar, een mooie winterbloeier
De toverhazelaar (Hamamelis) is een van de weinige winterbloeiende struiken en alleen daarom al de moeite waard! Als u nu de kweker of uw tuincentrum bezoekt, ziet u daar wellicht bloeiende exemplaren. Niet goedkoop, maar wel erg de moeite waard. Wanneer het niet vriest (en de grond niet bevroren is) zou de toverhazelaar nu geplant kunnen worden op een lichte, niet te winderige plek in de tuin, maar wel zo dat u er vol het gezicht op heeft. De grond mag niet te droog en niet te arm zijn; met andere woorden: moet voldoende voedsel bevatten. De Hamamelis kan niet tegen kalk in de grond. Heeft u een tuin met kalkrijke grond, dan is een omvangrijke grondverbetering noodzakelijk. U graaft een gat van 150 x 150 cm breed en lang en 100 cm diep. De grond wordt vervangen door een kalkloos mengsel. Overleg met uw tuincentrum, en laat u niet afschepen met een zakje turf. In dat geval is het resultaat nul! Na de winterbloei ontwikkelt het jonge blad zich in de lente. De plant laat u ook nog eens genieten van een fraaie herfstkleur, dus wat dat betreft is hij prijs en inspanning wel waard!

Patisson op liet balkon
In zaadcatalogussen wordt de soort steeds vaker aangeboden, de afgeplatte, witte patisson. Het gaat hierbij om een nietrankende pompoensoort, wat betekent dat de plant wat minder wild is en ook wat minder ruimte nodig heeft. De vruchten zijn erg decoratief, maar ook uitstekend in de keuken te gebruiken mits ze jong geoogst worden; ze hebben dan ongeveer een doorsnede van 15 cm. Schillen en zaden verwijderen. Zet eens een of twee planten in een grote pot. Het zijn krachtig groeiende planten die veel vocht en voeding vragen, dus liever een cementkuip dan een pot van 20 liter!

Zaaitip
Wanneer u zaad voor uw moestuin koopt, neem dan ook een zakje sterrekers of radijs mee. Meng wat van dit zaad door langzamer kiemend spul. Zeker als u op rijtjes zaait is het handig om te weten waar die rijtjes precies liggen. De radijs of sterrekers zorgen daarvoor De radijs zou op een gegeven moment geoogst kunnen worden omdat tegen die tijd ook de rest wel opgekomen is.

Verstelbare steel
Gardena en Wolf, twee firma's die onder andere tuingereedschap verkopen, hebben allebei een slim systeen waarbij verschillende werktuigen op een steel passen. Naast deze "gewone" steel zijn er nu ook verstelbare stelen te koop. Handig, niet alleen omdat u ze aan kunt passen bij uw lengte maar ook bij de werkzaamheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.