+ Meer informatie

Uitlevering Honecker aan Bonn verwacht

Te vroeg gejuicht over staatsgreep

2 minuten leestijd

BONN (AP) - Het lijdt geen twijfel dat Erich Honecker, de voormalige Oostduitse leider die in het voorjaar uitweek naar de SowjetUnie, wordt uitgeleverd aan Duitsland. Dat heeft Wladimir Loekin, voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken van het Russische parlement, gezegd.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, zei gisteren dat hij verwacht dat de Sowjet-Unie gunstig zal reageren op het verzoek om de uitlevering van Honecker. Genscher zei in een radiointerview dat de Duitse regering een formeel verzoek om uitlevering zal bekrachtigen.

De nieuwe leiders in de SowjetUnie zuilen gezien de ontwikkeUngen Honecker niet beschermen, zo voorspelde Genscher. Hij refereerde daarmee aan de verdrijving van de conservatieve Sowjetcommunisten, die Honecker de hand boven het hoofd hielden en hem op 13 maart van een kliniek van het Rode Leger bij Berlijn overbrachten naar Moskou. Een dag later diende dé Duitse regering een verzoek om uitlevering in, dat wat Bonn betreft nog steeds geldt.

Wrok

In de Duitse krant Bild zegt Loekin dat het Russische parlement vast en zeker akkoord gaat met de uitlevering van Honecker. Hij voegde er echter aan toe dat er geen heksenjacht moet worden verwacht als Honecker onvindbaar zou blijken. Bild meldde ook dat de Russische president, Boris Jeltsin, heeft gezegd dat hij Honecker zal uitwijzen als het verzoek aan hem wordt voorgelegd en niet aan president Michail Gorbatsjov.

Honecker was vorige week verheugd over de staatsgreep tegen Sowjetleider Michail Gorbatsjov, meldde de Dresden Morgenpost zondag. De 79-jarige oud-leider zou wrok koesteren tegen Gorbatsjov, wiens hervormingspolitiek mede leidde tot de anticommunistische omwenteling in de DDR in 1989. Volgens de Dresden Morgenpost heeft de echtgenote van Honecker na de staatsgreep met familieleden in Berlijn gebeld om de blijdschap over de val van Gorbatsjov over te brengen.

De Honeckers juichten echter te vroeg. De Dresden Morgenpost lokaliseerde het echtpaar in een sanatorium van het Rode Leger in de Kaukasus. De krant voegde er aan toe dat Honecker in die kliniek behandeld wordt, maar het is niet bekend voor welke kwaal.

Honecker wordt in Duitsland gezocht wegens doodslag, omdat hij persoonlijk het bevel ondertekend zou hebben om te schieten op Oostduitsers die probeerden via de zwaarbewaakte grens naar het Westen te ontkomen. Sinds de bouw van de Berlijnse Muur tot de val van de Oostduitse communisten zijn zo'n 200 DDR-burgers bij vluchtpogingen gedood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.