+ Meer informatie

Hattem, vestingstad aan de IJssel

2 minuten leestijd

Er zijn eigenlijk twee Hattems. Wanneer je het stadje binnenrijdt, zie je het nieuwe Hattem. Niets bijzonders. Arriveer je echter bij het hoger gelegen oude Hattem, dan kun je de auto maar beter ergens parkeren en de smalle historische straatjes met vele oude huisjes en interessante winkeltjes te voet verkennen.

Het is een apart gezicht, een Blokkerfiliaal achter een oud geveltje. Een combinatie van oud en nieuw, waar in Hattem nog heel wat meer voorbeelden van te zien zijn. Het stadje is met zijn tijd meegegaan, maar toch ook weer niet. Vooral buiten de winkelstraatjes kun je nog goed proeven hoe de sfeer vroeger geweest moet zijn.

Burcht
Hattem heeft zijn 1000-jarig bestaan al eventjes achter de rug, want al in 891 was er sprake van de nederzetting Hatheim. Een paar honderd jaar later, in 1176, gaf de bisschop van Utrecht aan Hatheim bevel een kerspel (kerkdorp) te stichten. In 1299 kreeg Hattem stadsrechten. Het stadje was in de middeleeuwen van strategisch belang: net buiten de stadsmuren was een kleine, maar sterke burcht gebouwd.
Uit deze middeleeuwen is nogal wat bewaard gebleven. Om te beginnen twee van de drie gebouwen die het silhouet van het Hanzestadje domineren: de Grote of Sint Andreaskerk en de Dijkpoort. De Grote Kerk was voor de Reformatie gewijd aan de 'heiligen' Andreas en Catharina. Het schip van de kerk werd gebouwd rond 1500. De toren dateert uit ongeveer 1200. Omdat de kerk een beetje ingebouwd is, is hij aan de buitenkant niet in zijn geheel te zien. Dit geldt gelukkig niet voor het fraaie interieur. In de Dijkpoort (uit 1400) is het museum van de poortwachter te vinden. Ook het stratenpatroon herinnert aan de Middeleeuwen. Hattem heeft vele andere herinneringen aan het verleden. Om er een paar te noemen: het stadhuis, de stadsmuur met de Verkentoren, vanwaar je de IJssel kunt zien, de voormalige Franse School met kruidentuin De Franse Hof het Daendelspoortje en korenmolen De Fortuin.

Musea
In Hattem zijn drie musea te bezoeken: het Nederlands Bakkerijmuseum Het Warme Land, het Anton Pieck Museum en het Streekmuseum Hattem-Voermanhuis. Daarnaast zijn er nogal wat interessante winkeltjes, zoals Appledore (een Engelse woonwinkel, zie pag. 38) in de Ridderstraat, 'smederij' Wessel in de Kerkstraat en het bonbonatelier bij Dijkpoort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.