+ Meer informatie

IN DE BAN VAN HET EXAMEN

2 minuten leestijd

Gisteren zijn de landelijke eindexamens weer begonnen. Dat was op 1 mei: bij socialisten en communisten bekend als de dag van de arbeid. Het socialistische Kamerlid Worrell heeft nog geprobeerd om deze aanvangsdatum te verschuiven, maar minister Pais zag daar geen kans meer toe.

Meer dan een kwart miljoen jongeren doen aan deze examens mee. Daarnaast ook een toenemend aantal ouderen via avondscholen en moedermavo's. Velen van hen leven de komende weken in de ban van hun examen. Slagen of niet slagen: dat is voor hen de grote vraag.

Niettemin zullen zij ook wel eens nagedacht hebben over de vraag wat dat felbegeerde diploma als ze dat halen — straks eigenlijk waard is. Dat geldt met name voor de groep die niet verder gaat leren, maar een plaats gaat zoeken op de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die bepaald niet op hen zit te wachten.

Van verschillende kanten is al gesteld dat deze dreigende werkloosheid wel ontmoedigend (demotiverend heet dat met een geleerd woord) moet werken op die eindexamenleerlingen. In hoeverre dat inderdaad het geval is, zal niet alleen afhangen van het karakter van de leerling, maar ook van het ouderlijk milieu, de sfeer op school en de situatie in de regio of de beroepssector waar hij werk zoekt.

Bovendien heeft een voortgezette schoolopleiding niet alleen waarde voor de latere beroepsuitoefening. Mavo's, havo's en athenea leiden trouwens helemaal niet op voor een beroep. Het onderwijs heeft ook nog een andere functie, dan toerusting voor de arbeidsmarkt. Het geeft ook een belangrijk stuk algemene vorming.

De waarde van een mavo-of atheneumdiploma wordt niet alleen bepaald door het hogere inkomen dat men daarmee later zou kunnen verdienen. Bij het mavodiploma, dat door veel ouders (en leerlingen) hoger gewaardeerd wordt dan een diploma van het lager beroepsonderwijs, is dat hogere inkomen zelfs in het geheel niet aanwezig.

Wel is het altijd nog zo dat een hogere opleiding veelal meer mogelijkheden geeft op de arbeidsmarkt. Meer mogelijkheden om aan de slag te komen. Meer mogelijkheden om zich verder te bekwamen. En meer kans op een hoger inkomen. Maar ook voor afgestudeerde ingenieurs en doctorandussen is het beslist niet meer zo dat de mooie baantjes voor het oprapen liggen.

Zo zijn er voor de jongeren nog redenen genoeg om hun schoolopleiding en hun eindexamen serieus te nemen en zich daarvoor in te zetten. Al geldt ook hier het woord van Christus: zoekt eerst het Koninkrijk Gods en Zijn gerechtigheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.