+ Meer informatie

Aantal WWaanvragen verdubbeld

2 minuten leestijd

UTRECHT — Vorig jaar stond bij het sociaal fonds bouwnijverheid (SFB) in het teken van een explosieve toeneming van de werkloosheid in de bouw. Het SFB ontving in 1980 ruim 110.000 aanvragen voor een WW-uitkering tegen bijna 55.000 in 1979, een verdubbeling dus, aldus het SFB in zijn jaarverslag over 1980.

In tegenstelling tot voorgaande garen nam de werkloosheid na de winter van 1979/'80 vrijwel niet af. In de eerste zes maanden van '80 meldden zich wekelijks gemiddeld 1.480 werknemers voor een WWuitkering, in de tweede helft waren dat er gemiddeld al 2.750 per week en tegen het eind van het verslagjaar waren er weken met ruim 5.000 aanvragen.

De slechte economische omstandigheden zijn ook zichtbaar bij de premie-iMiing. Het van failliet geraakte bouwwerkgevers te vorderen 'bedrag aan premies nam toe van 60,4 miljoen tot 110,2 miljoen in 1980. Het aantal uitgesproken faillissementen in de bouw steeg met 72 procent.

Het SFB waarschuwt dat 1981 weer een moeilijk jaar zal worden voor de bouw als niet snel van overheidswege krachtige maatregelen worden genomen.

Met de nieuwe wet sluit Nederland aan op bestaande EEG-richtlijnen. Toch is het zo dat andere landen minder ver gaan in hun beleid. De termijn van 45 dagen vóór aanvang van het produktieproces voor de verplichte aanmelding is bijvoorbeeld een stapje verder dan de Bondsrepubliek gaat. Toch meent de minister dat dit niet een verslechterde concurrentiepositie voor de Nederlandse chemische industrie met zich mee zal brengen. „Ik geloof dat het juist een hoop problemen voorkomt omdat de producent vroegtijdig weet dat zijn stof al dan niet geweigerd zal worden. Dat bespaart moeite en narigheid. Bovendien meen ik dat de nieuwe wet juist een stimulerende werking zal hebben op het bedrijfsleven omdat men zich energiek zal moeten werpen op het produceren van milieuvriendelijke stoffen", aldus minister Ginjaar.

Ten aanzien van de vele duizenden chemische stoffen die al op de markt zijn, zal de minister een vijfjarenplan opstellen met stoffen die voorrang krijgen om onderzocht te worden. Ook kan de overheid bedrijven opdracht geven een bepaalde stof te laten onderzoeken en de resultaten aan de minister meedelen.

Minister Ginjaar wil een vlotte behandeling en een spoedige inwerking

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.