+ Meer informatie

Pluim voor artsen

2 minuten leestijd

„We mogen in ons land heel dankbaar zijn voor de wijze waarop onze artsen werken. "Wat zij aan kwaliteit en kwantiteit aan onze samenleving bieden is niet gering. Laten we daarom voorzichtig zijn met het verder opvoeren van onze eisen".

Mevrouw mr. E. Veder-Smit, lid van de Tweede Kamer (VVD), zegt dit deze week in „Medisch Contact".

Ze stelt, dat het artsenberoep zwaar is. ,.De arts moet over een aantal intellectuele en emotionele kwaliteiten beschikken. Hij vervult in hoofdzaak een dienende functi. Maar toch mag hij niet opvallen. Hij mag ook niet teveel verdienen. Hij mag ook eigenlijk geen ondernemer zijn. Hij moet zich nederig schikken naar de wensen van de patiënt en de samenleving en moet bescheiden de fouten erkennen die hij gemaakt heeft".

De Nederlandse samenleving, aldus mevrouw Veder, wenst blijkbaar uitstekende prestaties, maximale service en dat tegen een matige beloning. Volgens haar zou wel eens kunnen blijken, dat het algemeen belang het meest is gediend met de beroepsuitoefening zoals we die thans kennen. Bij de huidige beroepsuitoefening geniet de arts grote vrijheid in zijn contact met de patiënt, wordt hij tot grote inspanning gestimuleerd en wordt op verschillende manieren op de kwaliteit van zijn werk toegezien. Er zijn nog wel wensen op het gebied van de kwaliteitsbewaking, de samenwerking met andere werkers in de gezondheidszorg en de wijze waarop de opleiding is geregeld, maar, aldus mevrouw Veder, aan de vervulling van deze wensen wordt gewerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.