+ Meer informatie

Protest in Teheran tegen doodvonnis hoogleraar

1 minuut leestijd

TEHERAN (AP) - Docenten en studenten van de Tarbiat-e-Modarres Universiteit in Teheran hebben gisteren de colleges geboycot uit protest tegen het "middeleeuwse" doodvonnis voor de geschiedenishoogleraar Hashem Aghajari, die is veroordeeld wegens belediging van de islam en het in twijfel trekken van het gezag van de orthodoxe geestelijkheid.

"Jullie kunnen onze tongen afsnijden. (...) Jullie kunnen ons opsluiten zoals zo veel andere studenten en academici, maar jullie kunnen niet onze harten gevangennemen, jullie kunnen de vrije meningsuiting niet beletten", zei een studentenleider, Saeed Razavi.

Aghajari werd vorige week in kennis gesteld dat hij ter dood veroordeeld was voor uitlatingen die hij in juni had gedaan. Aghajari had gezegd dat de orthodoxe uitleg van de islam achterhaald is en dat iedere nieuwe generatie het geloof zelf opnieuw moet interpreteren. De conservatieven ontstaken in woede en vroegen om vervolging van Aghajari.

De rechtbank die de hoogleraar ter dood veroordeelde, blijft erbij dat het vonnis terecht is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.