+ Meer informatie

Leger Haïti in uiterste paraatheid gebracht

'Duvalier-kliek' geschrapt van kieslijst

2 minuten leestijd

PORT-AU-PRINCE - Het Haïtiaanse leger heeft gisteren uiterst scherpe veiligheidsmaatregelen genomen na de bekendmaking

van de militaire regering dat acht kandidaten die-nanwebandenhad^^tleDuvaliers. den met het dictatoriale bewind van de familie Duvalier niet aah de presidentsverkiezingen van 17 januari mogen deelnemen.

Het leger richtte op de belangrijkste wegen in de hoofdstad Port-auPrince wegversperringen op en doorzocht alle passerende auto's. Verder patrouilleerden in de stad veel zwaarbewapende militairen. Volgens waarnemer* is de militaire regering van luitenant-generaal Henri Namphy, die twee jaar geleden de macht overnam na de vlucht van dictator Jean-Claude Duvalier, bevreesd voor vergeldingsacties van aanhangers van

Leden van de "Tonton Macoutes", de beruchte geheime politie vandë Duvaliers, zaaiden vorig jaar november dood en verderf in het land, nadat de onafhankelijke kiesraad (CEP) twaalf Duvalieristen van de kandidatenlijst had geschrapt wegens hun banden met het bewind van de verdreven dictator en zijn vader, Francois Duvalier. De golf van geweld bereikte haar hoogtepunt op 29 november toen de verkiezingen voortijdig moesten worden afgelast nadat zeker 24 mensen waren vermoord door de Tonton Macoutes.

Enkele namen

De Haïtiaanse staatsradio maakte zaterdag bekend dat 11 van de 22 kandidaten die zich voor de presidentsverkiezingen hebben aangemeld van de kieslijst zijn geschrapt. Acht van hen waren al in november door de inmiddels ontbonden onafhankelijke kiesraad afgewezen. Volgens de grondwet van Haïti mogen voormalige medewerkers van de Duvaliers tien jaar lang geen openbare functies bekleden.

Onder de nu afgewezen kandidaten zijn de vroegere minister van financiën onder Francois "Papa Doe" Duvalier, Clovis Desinor, de vroegere stafchef van het Haïtiaanse leger Claude Raymond en de voormalige minister van binnenlandse zaken en defensie, Jean Julme. De voormalig hoofdredacteur van het blad "Le Courrier", Jean Theagene, die in november door de CEP was afgewezen, mag nu wel meedoen met de verkiezingen.

Een groot aantal oppositiekandidaten heeft besloten de verkiezingen te boycotten uit protest tegen de nieuwe kieswet die het bewind-Namphy na de mislukte verkiezingen van 29 november heeft uitgevaardigd. Volgens hen maakt de nieuwe kieswet, die de geheimhouding beperkt en ook niet voorziet in het toezicht van onafhankelijke waarnemers, vrije en eerlijke verkiezingen onomgelijk. NICE De extreem-rechtse Franse politicus Jean-Marie le Pen zaterdag in Nice, tijdens een driedaagse verkiezingsbijeenkomst van zijn parlij. hel Nationaal Front. Hij lanceerde gisteren een tien punten tellend program om „de decadente natie Frankrijk" nieuw leven in te blazen. Le Pens program draait voornamelijk om het. Frans houden van Frankrijk. Le Pen doet in mei mee aan de Franse presidentsverkiezingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.