+ Meer informatie

„Munitiedepot bij Staphorst uitbreiden

Overijssel blijft tegen komst derde squadron

2 minuten leestijd

STAPHORST/DEN HAAG - Staatssecretaris mr. B. J. M. van Voorst tot Voorst van defensie meent dat liet munitiedepot bij Staphorst het geschiktst Is voor grootscheepse uitbreiding. Dit verklaarde de bewindsman gisteren in Den Haag na afloop van overleg met de Overijsselse gedeputeerde mr. A. Ph. Hertog. De provincie Overijssel blijft bij haar standpunt dat het ministerie van defensie het plan moet schrappen voor de stationering van een derde squadron F-16-vliegtuigen op de vliegbasis Twente.

Overijssel is de derde provincie die door Van Voorst tot Voorst uitgenodigd is voor bespreking van het Structuurschema MiUtaire Terreinen 1985. De evaluatienota van dit structuurschema moet nog voor het eind van het jaar naar de Tweede Kamer gezonden worden. Vorige week vond overleg plaats met de provincies Groningen en Friesland.

Het depot in het Staatsbos ten oosten van Staphorst moet volgens het ministerie in eerste instantie uitgebreid worden van 15 naar 38 hectare. Van de 23 hectare uitbreiding is 13 hectare bestemd voor vergroting van het munitiedepot en 10 hectare voor uitbreiding van het mobilisatiecomplex. In tweede instantie kan het depot met nog eens 20 hectare uitgebreid worden.

Burgemeester Janssen en wethouder Kroll van Staphorst drongen gisteren bij het ministerie aan op aanleg van een extra afslag van de A-28, maar Rijkswaterstaat heeft inmiddels verklaard dat dit niet haalbaar is.

Overlast

Het provinciebestuur van Overijssel vreest dat vergroting van het aantal vliegactiviteiten op de vliegbasis Twente een te hoge geluidsbelasting met zich mee zal brengen. De staatssecretaris stelde gisteren echter dat de geluidsnormen niet zullen worden overschreden na uitbreiding van de basis. Gedeputeerde Hertog benadrukte dat de overlast van de basis toch zal toenemen als uitbreiding plaatsvindt. Overijssel wil dat haar protest besproken zal worden in het kamerdebat.

GS drongen er gisteren bij het ministerie op aan om bij uitbreiding van het compagnie-oefenterrein (COT) bij Havelte de leefbaarheid van de kern Kallenkote in de gemeente Steenwijk te waarborgen.

Over verlegging van de laagvliegroutes is nog geen besluit genomen. Het Rijk blijft hierover van mening verschillen met de provincies en gemeenten. Het aantal vluchten is inmiddels teruggebracht van 3000 naar 2000, maar volgens het Overijsselse provinciebestuur is dit nog niet genoeg. Om de overlast te beperken overweegt de staatssecretaris het laagvliegen op vrijdagen te verbieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.