+ Meer informatie

EG-vakbonden willen met Philips overleggen

Andriessen: „Concern handelde zorgvuldig"

3 minuten leestijd

LUXEMBURG - De werkgroep Philips van de Europese Metaalbewerkers Bond EMB heeft gisteren in Luxemburg een strategie uitgestippeld om te proberen Philips alsnog te bewegen op Europees niveau met de bonden te overleggen. Minister Andriessen (Economische Zaken) vindt dat Philips ten opzichte van de overheid niet onzorgvuldig is opgetreden bij de besluitvorming over de reorganisatie bij de componentendivisie. Het gaat om de terugtrekking uit het Mega-project en uit het geheugenproject binnen het Europese Jessi-programma.

De vakbonden willen graag op EGniveau met Philips overleggen. Bestuurder H. Bijvank van de industriebond FNV heeft dit na afloop van het beraad in Luxemburg meegedeeld. Wat de strategie precies inhoudt wil hij niet zeggen. „Dat is een interne aangelegenheid van de bonden", aldus Bijvank.

Tot nu toe is het de vakorganisaties niet gelukt om Philips op Europees niveau aan tafel te krijgen. Philips verwijst steevast naar de nationale organisaties. Pogingen van de bonden om daar iets aan te veranderen hebben in het verleden nooit tot resultaat geleid. Evenmin is het de bonden gelukt om gesprekken met Philips op gang te brengen op het niveau van de produktdivisies. Zwaartepunt

Volgens Bijvank hechten de Europese bonden daar nog steeds grote waarde aan. „Alleen op die manier kunnen we inzicht krijgen in de ontwikkelingen op lange termijn". De bonden hebben volgens Bijvank nu een nieuwe strategie uitgestippeld in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over de reorganisaties die afgelopen zomer door Philips-president Timmer zijn aangekondigd. Volgens Timmer ligt het zwaartepunt van die reorganisaties bij de sectoren chips en computers. Door de plannen van Philips verdwijnen 10.000 banen, waarvan het merendeel in Europa.

Twee weken geleden kondigde Philips al een grote ingreep aan in de divisie componenten. Het concern stopt onder andere met de verdere ontwikkeling van de zogenaamde mega-chip, die een geheugen heeft waarin 1 miljoen gegevens kunnen worden opgeslagen. De totale reorganisatie bij de divisie componenten heeft een verlies van 4000 arbeidsplaatsen tot gevolg. Philips heeft al meteen laten weten dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zullen zijn. De bonden hebben in een eerste reactie gesteld dat ontslagen niet zullen worden geaccepteerd.

Door dat gebrek aan inzicht is de onrust in alle Philipsvestigingen in Europa de laatste weken enorm toegenomen, aldus D. Terpstra van de industrie- en voedingsbond CNV, de andere Nederlandse bond die is aangesloten bij de Europese Metaalbewerkers Bond. Volgens Terpstra worden de laatste dagen alle gesprekken binnen de Philipsbedrijven beheerst door de aangekondigde reorganisaties. Des ondernemers

Minister Andriessen van economische zaken vindt dat Philips ten opzichte van de overheid niet onzorgvuldig is opgetreden bij de besluitvorming over de reorganisatie bij de componentendivisie. Het gaat om de terugtrekking uit het Mega-project (met Siemens) en uit het geheugenproject binnen het Europese Jessiprogramma. Dat staat in een gisteren door de minister aan de Kamer gezonden brief. Donderdag is er overleg met de Kamer over Philips.

Andriessen wijst de kamerleden erop dat de overheid geen rol heeft gespeeld in de besluitvorming binnen Philips. Hij zou dat onjuist hebben gevonden, omdat het hier om verantwoordelijkheden gaat die „des ondernemers zijn". Wel wil de bewindsman van Philips nog duidelijkheid over de strategische positie van het bedrijf in de componentensector, in het bijzonder in relatie tot Jessi.

Philips gaat minder onderzoek verrichten naar het verschijnsel supergeleiding. Het bedrijf wil zich voorlopig alleen bezighouden met de kennis op dit gebied en niet meewerken aan de ontwikkeling van produkten. Het besluit vloeit direct voort uit de aangekondigde reorganisatie van de componentendivisie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.