+ Meer informatie

Golfoorlog begonnen; Iraakse luchtmacht uitgeschakeld

Geallieerde grondtroepen zouden opmars naar Koeweit zijn begonnen

3 minuten leestijd

WASHINGTON/NICOSIA (RTR/UPI) - De Golfoorlog is vanmorgen om 03.00 uur plaatselijke tijd (01:00 uur Nederlandse tijd) uitgebroken. Honderden vliegtuigen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten lanceerden een reeks nachtelijke bombardementen op Irak en Koeweit, waarbij de Iraakse luchtmacht en raketten zware schade is toegebracht. In Washington werd gesproken van „een grote verrassing en een groot succes". Volgens de eerste berichten waren onder de aanvallers vrijwel geen slachtoffers gevallen. Van Iraakse tegenaanvallen was aanvankelijk geen melding. Wel zei Bagdad vanmorgen dat Irak veertien geallieerde vliegtuigen heeft neergehaald.

,.De strijd is ingezet", zei de Amerikaanse president George Bush in een televisierede. De operatie, die nu "Woestijn Storm" wordt genoemd, lijkt „zeer, zeer goed te zijn verlopen", aldus de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Dick Cheney. Via Radio Bagdad zei de Iraakse leider, Saddam Hoessein, dat „de moeder van van alle oorlogen is begonnen .

„De eerste verslagen geven aan dat er grote schade is toegebracht aan de Iraakse luchtmacht. Veel vliegtuigen stonden op de grond en zijn vernietigd", aldus Amerikaanse functionarissen. In een gerichte aanval is het Iraakse ministerie van defensie door drie bommen getroffen, zo meldde de BBC vanuit Bagdad. De Iraakse hoofdstad was tijdens de aanval volgens een legerwoordvoerder „als een kerstboom verlicht".

Koeweit

Een groot aantal Iraakse Scud-raketten zou zijn getroffen. Ook zou een Scud-basis in het westen van Irak, van waaruit raketaanvallen op Israël kunnen worden gelanceerd, zijn uitgeschakeld.

Franse Jaguar-gevechtsvliegtuigen vielen vanmorgen bij daglicht een militair vliegveld in Koeweit aan. Van de twaalf toestellen werden er vier licht geraakt door de Iraakse luchtafweer, aldus de Franse minister van defensie Jean-Pierre Chevenement. „Alle piloten zijn in leven", zei hij.

Radio Koeweit meldde vanmorgen dat de grondtroepen van het bondgenootschap de opmars naar Koeweit hebben ingezet. Een groep Iraakse militairen zou zich aan de strijdkrachten hebben overgegeven, maar dit kon van geallieerde zijde niet worden bevestigd.

Het Iraakse militaire commando heeft vanmorgen bekendgemaakt dat het veertien geallieerde vliegtuigen heeft neergehaald. „Onze brave adelaars (piloten) en mannen van de luchtverdediging hebben tot nu toe veertien vijandelijke vliegtuigen van verschillende types neergeschoten", meldde de radiozender.

De Iraakse artillerie heeft vanochtend lege tanks geraakt bij een opslagplaats in de neutrale zone tussen Saoedi-Arabië en Koeweit, aldus Saoedische bronnen uit de olie-industrie. De nabijgelegen raffinaderij werd niet geraakt, in tegenstelling tot wat in eerdere berichten werd gemeld.

„Ze probeerden met artillerie vanuit Koeweit de raffinaderij te raken, maar ze slaagden er alleen in lege produktietanks te vernielen", aldus een bron. „Er is geen aanzienlijke beschadiging". Een opslagtank stond in brand, maar er waren geen gewonden.

Atoombom

De geallieerde aanvallen werden gelanceerd vanuit Saoedi-Arabië en vanaf twee vliegdekschepen in de Golf. Het doel van de operatie was om de communicatielijnen tussen Saddam Hoessein en zijn troepen af te snijden, en om zijn chemische raketten uit te schakelen. Ook de Iraakse nucleaire effectieven waren het doelwit: „We zijn vastbesloten Saddam Hoesseins potentieel om een atoombom te maken uit te schakelen", aldus Bush.

Specifieke doelen in Irak werden niet bekendgemaakt, maar ze omvatten anti-luchtdoel-, radar- en raketinstallaties, bevels- en communicatie-installaties, en de nucleaire en chemische faciliteiten. Opperbevelhebber Colin Powell benadrukte dat Saddam Hoessein zelf niet het doel van de aanvallen was.

Vanaf 03:00 uur volgde de ene golf vliegtuigen de andere op. Onder meer het Amerikaanse F-117A Stealth-toestel zou zijn ingezet om, ongezien door de Iraakse radar, ongemerkt in Irak door te dringen en strategische doelen te treffen.

Functionarissen van het Amerikaanse Pentagon zeiden dat de gehele Iraakse luchtmacht in de aanvallen is gedecimeerd, en dat een groot deel van Saddam Hoesseins Republikeinse Garde is uitgeschakeld. Hoe zwaar de garde, die zich in Noord-Koeweit en Zuid-Irak heeft ingegraven, is getroffen was niet te zeggen.

Dagenlang

Correspondenten van de Amerikaanse nieuwsomroep CNN in Bagdad, die ongestoord, hun berichten konden doorgeven, zeiden dat de Iraakse hoofdstad er niet beschadigd uitzag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.