+ Meer informatie

Herv. Kerk Eethen na restauratie gereed

GEMEENTELEDEN WERKTEN MEE

1 minuut leestijd

EETHEN — De heropening van de gerestaureerde kerk van de Herv. gemeente Eethen vindt vanavond plaats met een feestelijke bijeenkomst van de Herv. gemeente die om half acht begint. Ds. W. Altena, de plaatselijke predikant, zal een korte meditatie houden. Verder werken het Heusdens mannenkoor, trompettist v. Gils en organist Westerlaken mee.

De restauratie, die acht maanden duurde, heeft ruim 400.000 gulden gekost. Monumentenzorg heeft dat voor een groot gedeelte gefinancierd. Voor de gemeente die in totaal 465 geregistreerde leden omvat waarvan 165 lidmaten bleef echter een grote post over.

Een rondgang door de gemeente bracht 21.000 gulden op. Acties van de vrouwenkring waren goed voor 10.000 gulden. Bovendien is er reeds jaren gecollecteerd.

De uit de elfde eeuw daterende kerk beschikt over 210 zitplaatsen. De kerk was toen echter van hout om rond het jaar 1200 vervangen te worden door een tufstenen bedehuis.

Een ernstige beschadiging was het gevolg van de St. Elisabethsvloed in 1421. De toren dateert uit de 15e eeuw terwijl ook het koor in die periode gebouwd moet zijn. In 1754 werd de toren door brand verwoest maar het jaar daarna weer opgebouwd.

In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. De wederopbouw voltooide men in 1951.

Door vochtdoorslag moest de kerk zowel in- als uitwendig gerestaureerd worden. Gedurende de restauratie, die door het aannemingsbedrijf Woudenberg BV te Ameide uitgevoerd werd, zijn alle kerkelijke activiteiten, ook de diensten, verplaatst naar het kerkelijk centrum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.