+ Meer informatie

Hoe schoon is de Rotterdammer?

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Uit het oogpunt van volksgezondheid maakt de gemeente Rotterdam zich zorgen over het sterk teruglopende bezoek aan de badhuizen In deze stad. Gezien het geringe aantal bezoekers en de vele woningen, die nog geen bad of douche hebben, vraagt zij zich af of vele mensen zich nog in een teiltje wassen, zich op andere wijze behelpen of zich helemaal niet wassen.

Slechts een fractie van de Rotterdamse bevolking komt naar een van de tien badhuizen. Door middel van reclame probeert de gemeente meer bezoekers te trekken. De gemeente overweegt de helft van de wasinrichtingen, die een noodlijdend bestaan hebben, te sluiten.

Het bezoek aan de Rotterdamse badhuizen loopt de laatste jaren met ongeveer 20 procent per jaar terug. Vlak na de laaste wereldoorlog telde de was- en badinrichtingen bijna een miljoen bezoeken per jaar. Tien jaar later waren dat er 200.000 minder. In 1976 werden nog maar 395.000 bad- en douchekaartjes gekocht. Dit jaar verwacht de gemeente niet meer dan 85.000 bezoeken. Dit is eenvijfde minder dan vorig jaar.. „Als men ervan uitgaat, dat iemand zich minstens één keer per week baadt, dan stappen slechts 2.000 mensen naar het badhuis. En dan te bedenken, dat naar schatting 200.000 inwoners niet over een bad of douche beschikken", aldus een woordvoerder van

de gemeente. OudereU

De mensen, die een badhuis bezoeken zijn merendeels ouderen en voornamelijk mennen. Vrouwen ziet men er veel minder. Jongeren gaan helemaal niet zo gauw naar een badhuis. Buitenlandse werknemers bezochten voor 1970 vrij veel een badhuis. Sinds de verplichting, dat pensions en logementen een badgelegenheid moeten hebben, ia het bezoek van deze groep sterk teruggelopen.

De exploitatie van de badhuizen is niet sluitend. Elk jaar moet daar fl 6 tot 700.000 bij. Uit het oogpunt van volksgezondheid kunnen de badhuizen niet worden gesloten, zo meent het stadsbestuur. Wel is men van mening, dat enkele badhuizen die te weinig bezoekers trekken, gesloten moeten worden. De overblijvende vier of vijf kunnen dan beter blijven draaien totdat tussen de jaren 1990 en 2000 alle woningen in Rotterdam een bad of douche hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.