+ Meer informatie

,,Een goede kok moet karakter tonen''

4 minuten leestijd

„Het leuke van het werk als kok vind ik het contact met de gasten. Mensen komen vaak kijken in de keuken. Dan hoor ik reacties op het eten. Ik heb ook erg afwisselende werktijden. Ook is elke dag anders, andere gasten andere gerechten." Aan het woord is Ben, kok in het Grand hotel Wientjes in Zwolle. „Mijn opleiding begon op de lts. Omdat ik altijd kok heb willen worden, koos ik de afdeling consumptieve technieken. Daar leerde ik het nodige over koken, serveren, brood en banket. Daarna volgde ik op Its-D niveau de kopklas. Daar specialiseerde ik me verder in koken en serveren. Vervolgens kwam ik in het leerlingstelsel. Een dag in de week ga ik nog naar school. De opleiding wordt verzorgd door de Stichting Vakopleiding Horeca."

Willen
Op de vraag wie een goede kok is, antwoordt Ben zeer beslist; „Een goede kok moet karakter tonen. Hij moet tegen klachten kunnen. Die worden soms zeer rechtstreeks geuit. Je moet vooral willen leren van je fouten. Doorzettingsvermogen is ook heel belangrijk. En je moet echt willen, anders wordt het niks." Ben adviseert aankomende koks om het begin van een loopbaan goed op te bouwen. „Dat heb je zelf in de hand. Kies voor een normaal, klein bedrijf. Zorg dat je daar de basistechnieken in je vingers krijgt. Ik heb zelf gewerkt in een restaurant aan een bosrand. Dan stond ik wel eens een hele middag uitsmijters te bakken. Dat moet je niet erg vinden. Daar leer je van. In die kleine restaurants kun je je snijtechniek, het maken van sauzen en soepen, kortom de basis, stevig leggen."

Ouders
Ben is blij dat zijn ouders altijd achter zijn beslissing om kok te worden, zijn blijven staan. „Dat heb je nodig. Mijn ouders kwamen regelmatig eten in het schoolrestaurant. Je eigen ouders bedienen vond ik erg leuk. Dat is prettige, directe steun van ze. Kok worden is niet de goedkoopste keuze. Kleding, messen en ander gereedschap moet je meestal zelf aanschaffen. Ook dan is het erg belangrijk dat je ouders je financieel steunen." Ben heeft al horecaervaring vanaf zijn vijftiende. „Een leraar van school had een eigen cateringbedrijf. Hij had een keer personeel nodig en vroeg aan mij of ik wilde helpen. Daarna kwam ik in de keuken van een ziekenhuis te werken. Een ervaring apart. Denk maar aan al die diëten die nodig zijn." Ben vindt het belangrijk zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen. „Met alleen theorie red je het niet. De praktijk is een onmisbare leermeester."

Zondag
Ben erkent dat de horeca een gevoelig gebied is wat zondagsarbeld betreft. „Voor de horeca is de zondag een topdag. Veel mensen gaan juist die dag uit eten." Ben adviseert jongelui die kok willen worden en moeite hebben met zondagsarbeld te solliciteren bij een bedrijf dat op zondag gesloten is. „Ik ken er verschillende. En praat erover op je sollicitatiegesprek. Je kunt dan pas weten hoe men er tegenover staat dat iemand niet op zondag wil werken. Wees open."

----
Hou dit in de gaten
Als kok moet je proberen iedereen smakelijk te laten eten. Vanzelfsprekend zorg je daarbij voor een goede hygiëne in de keuken. Er zijn belangrijke verschillen tussen een baan als kok bij een bepaalde instelling (bijv een bejaardenhuis) en een baan als kok in de horeca. Een instellingskok zal veelal dagelijks een groot aantal dezelfde gerechten moeten bereiden, terwijl binnen de horeca de bestellingen van klanten voor meer diversiteit zullen zorgen. Een ander verschil heeft te maken met de werktijden. Een instellingskok zal regelmatiger diensten draaien dan de kok in de horeca. Nog een belangrijk onderscheid is de houding die je in kunt nemen ten aanzien van zondagsarbeld. Duidelijk is dat in ziekenhuizen e.d. ook op zondag voor eten gezorgd moet worden. Deze arbeid is dan ook geoorloofd. Daarentegen zal zondagsarbeld als kok in de horeca veelal ongeoorloofd geacht moeten worden, omdat deze arbeid geen noodzakelijk karakter heeft. Gezien het feit dat horecagelegenheden in overgrote meerderheid zondags geopend zijn, zal het niet eenvoudig zijn om binnen deze branche als kok een passende baan te vinden.

Mr. J. W. Rouwendal, staf RMU

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.