+ Meer informatie

Fregatten mogen enige dwang uitoefenen

Zuiderkruis hoeft nog niet te vertrekken

3 minuten leestijd

I DEN HAAG — De twee Nederlandse fregatten die naar f verwachting medio volgende week in de Straat van Hor^ moez zullen arriveren, hebben gisteren van het kabinet toe- ._...^_ __

kunnen verplaatsen. Zij hebben bovendien gevraagd voor deze hulp geen kosten in rekening te brengen.

De beslissing van het kabinet om de Verenigde Staten de gevraagde transportmiddelen te lenen hangt af

stemming gekregen om „beheerste dwang" uit te oefenen als van de uitkomst van het overieg^bin

schepen het handelsembargo tegen Irak willen schenden. ??" ''^IM'!^'^ :^»"
Premier Lubbers zei na afloop van de ministerraad dat de Witte de With en de Pieter Florisz mogen overgaan tot „intimiderende manoeuvres". In het uiterste geval mogen waarschuwingsschoten voor de boeg worden gelost.

Als mocht blijken dat deze maatregelen onvoldoende zijn om een schip tegen te houden, moeten de gezagvoerders direct contact opnemen met minister Ter Beek van defensie. Deze verplichting geldt overigens niet als de fregatten worden aangevallen. „Dan ontstaat een geheel andere situatie", aldus de premier.

De beide Nederlandse fregatten zullen in de Straat van Hormoez nauw samenwerken met de schepen van de Belgische marine. Maar dat betekent niet dat er onduidelijkheid kan ontstaan over de commandovoering. De fregatten staan onder nationaal commando. De samenwerking heeft wel gevolgen voor de logistiek. „Het is op dit moment absoluut niet nodig om het bevoorradingsschip de Zuiderkruis naar het Golfgebied te sturen", zo weerlegde de premier het' bericht dat het bevoorradingsschip voor vertrek in gereedheid zou zijn gebracht.

De coördinatie in het verband van de West Europese Unie wordt voort- , j •• gezet in de werkgroep die daartoe "oendezijn. eerder is gevormd. Daarnaast houden -_, , contactpersonen bij de marinestaven onderling contact. Zij moeten vooral bij de logistieke samenwerking een rol vervullen.

Hulpvraag

De ministers hebben gisteren tijdens het wekelijkse kabinetsberaad met elkaar gesproken over de verlanglijsten die de Verenigde Staten naar alle Europese hoofdsteden hebben gestuurd. De Amerikanen vragen om transportvliegtuigen en transportschepen, ten einde manschappen en militair materieel snel en goed te

Westeuropese
Unie (WEU). Dit overleg heeft gisteravond plaatsgehad.

Premier Lubbers is niet erg onder de indruk van de opmerking van de Britse premier, Thatcher, dat Nederland een te klein aandeel levert in de internationale pogingen om de rust in het Midden-Oosten te waarborgen. Zij is van mening dat alleen de bijdragen van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië volGoede Spullefl

De minister-president zegt er zeker van te zijn dat Nederland met de inzet van twee moderne fregatten een substantiële bijdrage levert. „Het gaat niet om spullen van de rommelzolder", aldus Lubbers. „Als mevrouw Thatcher zulke schepen tot haar beschikking had gehad gedurende de Falklandoorlog, zou zij geen problemen met de Exorcetraketten hebben gehad", zo sloeg hij de aantijging af. Hij wees er verder op dat ook moet worden gekeken naar het verschil in grootte tussen de landen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.