+ Meer informatie

Uitval van Begin was te voorzien

4 minuten leestijd

BONN — Eens moest het tot een explosie in de Westduits-Israëlische betrekkingen komen. Dat is de enige troost in de huidige verkoelde betrekkingen, veroorzaakt door de ernstige beschuldigingen van premier Begin aan het adres van Schmidt.

Waarom gaan de Europese politici dan in de fout in het Nabije Oosten? Wel, argumenteert Peres, wanneer Europa olie wil hebben uit het Nabije Oosten dan zal daarvoor politieke stabiliteit nodig zijn en zonder Israël ontbeert juist het Nabije Oosten die zo broodnodige stabiliteit! Kortom, steun aan Israël laat zich in Peres' visie verenigenAl jaren hebben de Israëliërs het Westduitse Midden-Oostenbeleid met wantrouwen gevolgd. Volgens hen kon het beleid van gelijkwaardige betrekkingen met de Arabische landen slechts ten koste van die met Israël gaan. In werkelijkheid hebben de Israëliërs nooit begrepen waarom het beleid van Adenauer — hetgeen nauwe betrekkingen tussen beide landen inhield — opgegeven werd voor de verplaatsing van de Westduitse belangen naar de Arabische landen.

Laatste druppel

Dit jaar moet de Westduitse discussie over het al dan niet leveren van Leopardtanks aan Saoedi-Arabië de Israëlische zenuwen tot het uiterste belast hebben. Toen Schmidt na terugkeer van zijn bezoek aan de Perzische- Golfstaten ook nog de rechten van de Palestijnen erkende, brak de storm los. Op het ogenblik is het nog niet te voorspellen of het een storm is waarna de zon weer straalt of dat het een storm is die de betrekkingen in het moeras laat zakken. Schmidt heeft in ieder geval terughoudend gereageerd. Hij erkent de bijzonderheid van de Westduits-Israëlische betrekkingen, maar wijst tegelijkertijd op noodzaak van nauwe betrekkingen met Saoedi-Arabië en de andere Golfstaten.

Verkiezingen

De woedende uitbarstingen van Begin worden hier in Bonn vooral verklaard met verwijzingen naar de Israëlische verkiezingsstrijd. Begin lijkt met zijn nationalistisch getinte uitlatingen succes te hebben bij de kiezers. Afgezien van alle begrip voor de Israëlische houding tegenover de PLO neemt men hier toch met enige ontsteltenis kennis van de uitlatingen van Begin. In het interview ter gelegenheid van de Israëlische onafhankelijkheidsdag heeft Begin Schmidt ervan beschuldigd indirect betrokken te zijn bij de moord op joden in Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier is nog nooit een Westduitse kanselier beledigd. Ook de woordvoerders van andere partijen in de Bondsdag hebben Schmidt in bescherming genomen.

Wat de zaak zelf betreft heeft Schmidt in een discussie voor de televisie die een afsluitende reactie op de uitlatingen van Begin vormde, eigenlijk niets nieuws gezegd. Hij gaf de heersende mening weer toen hij stelde dat de Israëhërs en de Arabieren nader tot elkaar moeten komen, wil men een blijvende vrede in het Midden- Oosten bewerkstelligen. Ook het begrip van Schmidt voor de PLO is niet nieuw, maar omdat dit van Westduitse zijde komt is het voor de Israëliërs onaanvaardbaar. In Israël is men het verleden met de verschrikkingen van het nationaal-socialisme nog steeds niet vergeten. Zelfs de Westduitse herstelbetalingen doen daar niets aan af.

Ommezwaai

Nu valt niet te ontkennen dat het in de Westduitse Midden-jOosten-politiek na jarenlange twijfel tot een ommezwaai gekomen is. Schmidt heeft er voor de Bondsdag op gewezen welke belangrijke plaats de Arabische staten in de wereldpolitiek innemen. Een plaats die hen niet alleen toekomt vanwege de olie maar ook vanwege de hechte economische samenwerking met het Westen. De Arabische landen zijn nu een van de belangrijkste afnemers van Westduitse produkten. Ook hebben zij grote aandelen in Westduitse ondernemingen.

De Westduitse regering wil de Golfstaten gebruiken als stabiliserende factor tegen de Russische opmars in dit deel van de wereld. Aangezien West-Duitsland geen wapens wil en kan leveren is het woordelijke tegemoetkomen aan de PLO eigenlijk het enige wat zij voor de Arabieren kan doen.

Antisemitisme

Het is niet aan te nemen dat de uitlatingen van Begin iets aan deze Westduitse houding zullen veranderen, daarvoor is zij te lang voorbereid. Wat Begin waarschijnlijk wel met zijn opmerkingen bereikt is, dat het latent aanwezige anti-semitisme in West-Duitsland nu in heftiger vormen de kop op zal steken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.