+ Meer informatie

Behang kan het interieur een verrassend accent geven

3 minuten leestijd

Muren spelen een sfeerbepalende rol in het interieur. Werden de muren tot voor kort nog veilig in een rustige, veelal lichte tint geschilderd, tegenwoordig tonen we wat meer durf en krijgen de muren, zelfs die van keuken en toilet, een verrassend nieuw accent in de vorm van behang.

De keuze in behang is enorm groot: Mooie uni-achtige effecten in gemarmerde kleurstellingen, naast strepen, ruiten en bloemen. Aan de kwaliteit van behang is de laatste jaren heel wat verbeterd. Ook het feit dat de meeste woninginrichters behang in combinatie met textiel verkopen, werkt erg stimulerend.

Vinyl of papier
Vinylbehang en papierbehang worden naast elkaar gebruikt. Behang wordt in eerste instantie "op het plaatje" gekozen. De kwaliteit van papierbehang is aanmerkelijk verbeterd. Een goede kwaliteit papierbehang is zelfs afwasbaar.

Bij vinylbehang wordt opgeschuimd pvc op een papieren onderlaag aangebracht. Door gebruik te maken van verschillende sjablonen en verschillende soorten pvc zijn talloze dessins en structuren te creëren.

Vinylbehang geeft voor de fabrikant meer mogelijkheden. Hierdoor ontstaan geraffineerde, mooie behangsoorten. Vinyl is duurder dan papierbehang. Het is sterker en daardoor gemakkelijker aan te brengen voor de doe-het-zelver. Vinyl wordt vaak toegepast in de hal, gang, trappenhuis en ook in de keuken en badkamer.

Behangtips
- De meeste toiletten zijn tot halverwege de muur betegeld. Als afscheiding tussen de tegelwand en het gedeelte dat u wilt behangen, kunt u een bijpassende behangboord plakken. De boord komt dan precies op de bovenkant van de tegels. Zo werkt u de vaak iets opkrullende onderrand van het behang netjes weg.
- Behangranden langs plafonds of langs raam- of deurposten geven een verrassend accent.
- Restanten behang kunnen op een leuke manier gebruikt worden voor woonaccessoires. Denk eens aan het beplakken van een lampekap of een vaas. Ook boekenplanken en opbergdozen kunnen voorzien worden van behang.
- Voor de doe-het-zelfbehanger is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg voor een schone, afgewerkte ondergrond. Hoe gladder de muren, hoe mooier en strakker het nieuwe behang er straks op zit. Oude behanglagen kunnen met een plamuurmes verwijderd worden. Als de laag erg vast zit kan gebruik worden gemaakt van een stoomapparaat. Dat is bij de behangspeciaalzaak te huur.

Uiteraard dienen alle schroeven, spijkers en dergelijke uit de muren verwijderd te worden. Met een vulmiddel worden gaten en scheuren gedicht. Schakel altijd de stroom uit, zodat deksels van stopcontacten en schakelaars losgeschroefd kunnen worden.
- Voor doe-het-zelvers met twee linkerhanden is er sinds kort een nieuw soort behang dat je niet hoeft in te smeren met behangplaksel. Je smeert de muur in en plakt hier de banen behang op. De nieuwe behangsoort rekt of krimpt niet onder invloed van vocht. Simpeler kan het niet.
- Wie de kinderkamer een extra leuk accent wil geven, kan de ene muur met gedessineerd behang en de tegenoverliggende muur met een bijbehorende effen tint beplakken. Heeft het gedessineerde behang leuke figuurtjes, knip dan enkele figuurtjes uit en plak deze op een opvallende plaats op de muur met effen behang. Bij voorbeeld boven de commode, of een rij figuurtjes op kijkhoogte van uw peuter. U kunt de figuurtjes natuurlijk ook als een schilderijtje inlijsten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.