+ Meer informatie

Turkse 1-mei-viering gaat gepaard met geweld

Minder deelnemers in rest van Europa

2 minuten leestijd

LONDEN/AMSTERDAM (AP) - In de Turkse stad Istanboel gingen gisteren 20.000 politieagenten de straat op om te voorkomen dat demonstraties plaatsvonden ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. In weerwil van het verbod werd er toch betoogd. Bij schermutselingen die daarop ontstonden vielen enkele gewonden. De opkomst bij de 1-mei-vieringen was relatief het hoogst in Japan, waar een miljoen mensen demonstreerden voor hogere lonen en een kortere werkdag.

In West-Europa vond de grootste 1-mei-manifestatie plaats in Spanje. In een door de communistische en de socialistische vakbonden, de CC OO en de UGT, georganiseerde demonstratie in Madrid liepen volgens de organisatoren 250.000 en volgens de politie 100.000 mensen mee. Verbetering van de kwaliteit van het leven van arbeiders was de belangrijkste leuze tijdens de betoging.

In de meeste Europese landen bleef de opkomst lager dan gewoonlijk, volgens organisatoren veelal door het winterse weer. In Frankrijk werd verspreid over het land door enkele duizenden mensen gedemonstreerd. In Berlijn trok een betoging langs de Brandenburger Tor niet meer dan 2000 deelnemers. Niettemin gingen in Duitsland in totaal naar schatting 600.000 mensen de straat op. In Oost-Berlijn werden vijftig arrestaties verricht toen radicaal linkse betogers de politie met brandbommen en stenen bekogelden. Aan de betoging voor een ā€˛Revolutionaire Dag van de Arbeid" namen enkele duizenden jongeren deel. In OostDuitsland werd op alle 1-mei-manifestaties geprotesteerd tegen de hoge werkloosheid.

LePen

Soms leek het socialistische en sociaal-democratische karakter van de Dag van de Arbeid te worden overstemd door andere politieke gezindten of a-politieke incidenten. In Parijs trok de leider van het extreem rechtse Nationaal Front, Jean-Marie Ie Pen, met ongeveer 8000 aanhangers van het Jeanne d'Arc-monument naar het koninklijk paleis. Le Pen houdt elk jaar op de eerste mei een mars ter herinnering aan de Franse heldin Jeanne d'Arc, wat door de vakbonden wordt opgevat als een provocatie. Honderden tegenstanders van Le Pen protesteerden langs de route tegen het Nationaal Front. Het kwaifl niet tot incidenten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.