+ Meer informatie

Grote markt voor energie-omzetter

1 minuut leestijd

EINDHOVEN (ANP) - Het Nederlands-Russische bedrijf Energy Conversion Systems voorziet in de toekomst een grote markt voor zogenoemde vlamverhitte thermionische energie-omzetters. In het jaar 2000 is er een behoefte aan zeker een miljoen van dit soort apparaten, wat neerkomt op een omzet van 120 miljoen gulden.

Directeur dr. ir. L. Wolff zei dit gisteren bij de officiƫle oprichting van de nieuwe onderneming. De Thermionic Energy Converter TEC is een apparaat waarmee direct warmte wordt omgezet in elektriciteit. Terwijl het bij traditionele warmte-krachtsystemen vooral te doen is om de geproduceerde elektriciteit, gaat het bij een TEC vooral om de warmte.

Omdat een TEC geen bewegende delen heeft, is hij niet onderhoudsge

'lig en wordt er geen geluidshinder veroorzaakt. De verbranding vindt bij hoge temperaturen plaats. Daardoor is de milieubelasting minimaal, aldus directeur Wolft. Hij heeft als universitair hoofddocent sinds 1978 aan de TU Eindhoven gewerkt aan de ontwikkeling van het apparaat.

Onlangs startte hij een eigen bedrijf: Adenco Advances Energy Conversion. In Rusland houdt het Institute of Physics and Power Engineering IPPE in Obninsk zich al geruime tijd bezig met het toepassen van thermionische energie-omzetters, met name in de ruimtevaart. Energy Conversion Systems is voortgekomen uit een joint venture van het onderzoeksinstrtuut en het bedrijf van Wolff. Volgens hem zijn de nieuwe energie-omzetters bij uitstek geschikt voor toepassingen in de industrie en de glastuinbouw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.