+ Meer informatie

Een masker

2 minuten leestijd

De vleselijke heiligmaking kan vele zonden nalaten, zichzelve het bijna onmogelijke opleggen en het een verre weg dapper dragen en schijnbaar veel goed verrichten, en dat onder het masker van geestelijke heiligmaking en waar geloof, alles om eigen roem van heiligheid staande te houden.

Inmiddels is zij altijd op een zonde uit en rust niet, vóór zij de naaste daarmee ingepalmd en de zonde volbracht heeft, en houdt zich bij dat alles, alsof zij juist die zonde haatte en vervolgt ze het ergst bij dien, die met haar niet meedoet of haar openbaar maken kan.

Men zou zeggen, dat zij met hart zich op iets toelegde, dat het uit liefde tot de deugd en tot de naaste was, dat het werkelijk was om God te behagen doch men komt in de gemeenzame omgang op de grond van al die heiligheid, zoals het haar ik, en niet God, niet Zijn geboden, niet de Heere Jezus, niet dankbaarheid voor de arbeid Zijner ziel is.

Het is doorgaans een zoeken van een pijnstillend middel, van een behulp, omdat men niet vinden kan, wat men zoekt, of een zich overgeven aan mensen, in inrichtingen van mensen, omdat men Gods wil niet doen wil in de kring waarin men van God geboren en geplaatst is, en omdat men zich niet geheel en al, zonder uitbeding van iets voor zichzelven, wil overgeven aan vrije genade en berusten in de gerechtigheden en sterkte des Heeren Heeren.

H. F. Kohlbrugge

(„De ware Zelf beproeving")

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.