+ Meer informatie

Tuin Thuistips

4 minuten leestijd

Planten met bont blad geven wat ''licht'' in de schaduw
Voor donkere plekjes in de tuin zijn niet zoveel planten beschikbaar In een plantenboek staan die soorten aangeduid met een dicht, zwart bolletje. Een half-zwart bolletje geeft aan dat de planten naast licht ook wat schaduw kunnen hebben. Ze hebben in ieder geval ooster- en/of westerzon nodig. Lichtminnende gewassen hebben een open tekentje of een zonnetje. Al eerder heeft u kunnen lezen dat op donkere plekjes planten met bont, lichtgekleurd blad voor wat "licht" zorgen. Planten met bont blad worden speciaal gekweekt. Het komt regelmatig voor dat de plant van bont weer "teruggaat" naar groen. Van bonte struiken waar groene takken in groeien moet u de groene delen wegsnoeien. Vaak groeien die groene delen sterker dan hun bonte familieleden op dezelfde struik, waardoor het bonte karakter na een paar groeiseizoenen verdwenen is. Sommige bomen en struiken zijn geënt op een andere onderstam. Bij de sierroos is dat vaak een onderstam van de hondsroos. De hondsroos, die ook in het wild voorkomt en die óók gewoon als roos te koop is, groeit veel krachtiger dan de sierroos en voor u het weet kwijnt de sierroos weg ten gunste van de hondsroos. Overigens is de hondsroos heel geschikt voor de wilde tuin. Hij vraagt behoorlijk wat plaats. Na de bloei ontwikkelen zich oranje bottels, die eetbaar zijn. Ook vogels zijn er verzot op. Omdat de hondsroos nogal stekelig is, broeden er graag kleine zangvogels in. De dorens houden poezen op afstand!

Fruitbomen
Ook bij fruitbomen komen "wilde" onderstammen voor Sierprunussen, zoals het amandelboompje, zijn geënt op onderstammen van (wilde) pruimensoorten. Ook hier is het oppassen geblazen, de pruim groeit vele malen sneller dan de siervorm. De wilde vorm heeft meestal ander blad maar groeit ook op andere plaatsen, bij voorbeeld uit de grond of op het stammetje. Wanneer u net een of meer bomen geplant heeft, kan het gebeuren dat ze het volgende groeiseizoen (ook) uitlopen op de stam. Bij een boom is dat niet de bedoeling. U "veegt" de jonge scheuten gemakkelijk van de stam af. Soms duidt het op een slechte groei: de kroon loopt niet of nauwelijks uit, maar de stam des te meer. Als dat zo is, kunt u de uitlopers op de bovenste 20 cm laten zitten. Die uitlopers kunnen eventueel een nieuwe kroon vormen. Als ze niet nodig blijken te zijn, omdat de kroon toch uitloopt, dan snoeit u ze alsnog weg.

---
Snippers
Houtsnippers zijn stukjes van een boom of boomtak. Bij plantsoendiensten kunt u zien hoe dat in zijn werk gaat: het snoeihout gaat een grote machine in die korte metten maakt met stammen en takken. Wat eruit komt zijn stukjes hout, schors en dunne takjes, die wanneer ze te slap zijn lang niet altijd gekort worden. Zo'n machine wordt "hakselaar" genoemd en het werk heet "verhakselen". De houtsnippers kunnen worden gebruikt als verharding van paden en als bodembedekker tussen vaste planten, heesters en bomen. Mooi materiaal, dat (lettertijk en figuurtijk) natuurlijk helemaal in de natuur past De eerste dagen ruikt de hele tuin ernaar! Na vertoop van tijd gaat het verteren, waarna aanvulling nodig is. Per jaar moet u rekening houden met ongeveer 20% aanvulling, zodat u eens per vijfjaar een pad helemaal voorzien heeft van een nieuwe laag. Voor mensen die moeilijk ter been zijn, zijn de snippers (en ook schors) minder geschikt, omdat de ondergrond niet stabiel is. Dat wordt beter als de laag ouder is.

Bodemstructuur
De snippers houden onkruid tegen, ze zorgen voor een betere bodemstructuur, een rijker bodemleven en een stabielere bodemtemperatuur Dat rijke bodemleven wordt ook ontdekt door vogels en egels, die graag tussen het hout zoeken naar insekten, wormen en slakjes. Verterend hout vraagt extra stikstof. Geef die stikstof bij voorbeeld in de vorm van gedroogde koemest. Schors is in zakken te koop maar ook los gestort. In dat laatste geval gaat het toch wel om een bestelling van minimaal 20 m3! Reken (als onkruidwerend middel) een padbedekking met een laag van 8 tot 10 cm. Met een kubieke meter kunt u dus 10 tot 12,5 m2 van een laag voorzien. Eventueel bestelt u samen met anderen, maar dat wordt ingewikkeld als ze niet in de buurt wonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.