+ Meer informatie

Alsnog zendtijd voor Centrumpartij

Besluit RvS leidt tot felle protesten

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De Raad van state heeft bepaald dat de Centrumpartij en de Nederlandse volksunie alsnog zendtijd voor politieke partijen moet worden toegewezen.

De Centrumpartij en de NVU hadden de Raad van state om een voorziening gevraagd, nadat het ministerie van CRM op 1 mei een lijst had gepubliceerd met de namen van de politieke partijen die voor zendtijd in aanmerking kwamen. De Centrumpartij en de NVU kwamen niet op deze lijst voor. Volgens CRM is dat gebeurd omdat ze niet in alle 18 kiesdistricten meedoen aan de verkiezingen.

Inmiddels heeft het ministerie van CRM bepaald dat de Centrumpartij op maandag 18 mei 10 minuten tv-zendtijd krijgt en op dinsdag 19 mei 10 minuten voor de radio. Ook de NVU mag dinsdag voor de radio gedurende 10 minuten haar standpunten wereldkundig maken.

Het „Amsterdam initiatief tegen fascisme, racisme en anti-semitisme" heeft in een telegram de raad van state laten weten het volstrekt oneens te zijn met de uitspraak.

Het bestuur van de pattij Realisten'Bl is boos omdat ook deze partij evenmin zendtijd toegewezen heeft gekregen. Stichting Ref. Hulpaktie Postbus 560, 4200 AN Gorinciiem Tel. 01830 - 32550 Hans Knoop dan ook op basis van de uitspraak van de raad alsnog recht op zendtijd. Mocht de raad niet binnen 72 uur met een positieve reactie komen dan dreigt Realisten '81 met een illegale radio-uitzending vanaf het zendschip van de partij op de frequentie van Hilversum drie.

Rassenhaat

Ook de Anne Frank-stichting in Amsterdam heeft vrijdag met klem geprotesteerd tegen de beslissing van de Raad van State. De stichting zegt dat de betreffende partijen om diverse redenen geweerd waren bij enkele hoofdstembureaus, zodat ze niet landelijk uitkomen bij de verkiezingen voor de Tweede kamer. Zij acht de beslissing van de Raad van state in strijd met het gebruik, alleen politieke partijen zendtijd te verlenen, die landelijk uitkomen.

Veel erger vindt de Anne Frankstichting echter het feit, dat beide groeperingen de kans krijgen hun tot rassenhaat aanzettende denkbeelden te spuien. „De ervaringen met betrekking tot de uitzendingen van de Nederlandse Volksunie in ]»977 doen ons wat dit betreft het ergste vrezen", zo zegt de stichting. Zij verzoekt de Raad van state dan ook zijn beslissing te herzien.

Het Nederlandse Auschwitzeomité heeft eveneens een protest laten horen.

In telegramman aan dè Raad van state en aan minister Gardeniers van CRM zegt het comité dat de overlevenden van het vernietigingskamp Auschwitz ernstig bezorgd zijn over de weerslag die de verkiezingsuitzendingen via radio en tv van die twee partijen op de nazislachtoffers zullen hebben. Deze twee partijen, aldus het Auschwitzeomité, bedrijven antisemitisme en racistische ophitsing gelijk aan de fascistische wantheorieën, die hebben geleid tot volkerenmoord. BEESD Minister De Ruiter van Justitie achter het stuur van de Volvo die afgeleverd zal worden aan de Rijkspolitie van Geldermalsen. De minister heeft deze week een contract ondertekend voor de levering van 1500 Volvo's aan de Rijkspolitie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.