+ Meer informatie

Imkers zien | afzet komend seizoen dalen

1 minuut leestijd

BRUCHEM - Een fors aantal van de 12.000 imkers in ons land, op een enkeling na allen hobbyisten, wacht geen aantrekkelijk seizoen. Door de mooie zomer van 1989 wordt de Nederlandse markt overspoeld met buitenlandse honing.

Enkele maanden geleden werden nog prijzen van drie gulden per kilo gehaald. Maar er zijn nu ook imkers die door de gekelderde prijzen met hun honderden en soms duizenden kilo's grote voorraad geen raad weten.

C. van Eek uit Bruchem prijst zich gelukkig dat hij in de imkerij niet van de honing afhankelijk is. Hij moet het hebben van de verhuur van zijn 120 bijenvolken voor de bestuiving van nectararme gewassen. Tuinders en kwekers in de Bommelerwaard zijn goede klanten van Van Eek. Ook fruittelers hebben in het voorjaar graag bijenvolken in de boomgaarden voor een goede bestuiving van het fruit.

In toenemende mate doen paprikatelers een beroep op de imkers, maar Van Eek houdt het liever bij de aardbeienteelt. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen gaan veel bijen dood. Dit verlies (veel extra werk) weegt voor Van Eek niet op tegen de redelijke opbrengst van verhuur van een bijenvolk aan een paprikateler (200 gulden over een periode van zes weken is gangbaar).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.