+ Meer informatie

Zwartlopers vastberaden naar finish

2 minuten leestijd

NIJMEGEN - "Mij houden ze niet tegen. Ik mag hier gewoon lopen, net als iedereen." De 46-jarige Annemieke uit Nijmegen is vastbesloten de Nijmeegse Vierdaagse uit te lopen. Toch wacht haar morgen aan de finish geen vierdaagsekruisje. Annemieke is een van de vele zwartlopers tijdens het wandelevenement.

De Nijmeegse viste tijdens de inschrijving achter het net, maar loopt desondanks haar eerste vierdaagse. "Ik heb lang getraind en alles voorbereid en ik laat me niet tegenhouden. Het is hier immers de openbare weg." Als ze onderweg een controlepost van de marsleiding tegenkomt, loopt ze gewoon stug door. Verder is het langs de route één groot feest, aldus de deelneemster, die naar eigen zeggen onderweg veel zwartlopers opmerkt.

De organisatie van het grootste wandelevenement ter wereld zit al langer met de zwartlopers in haar maag. De illegale deelnemers zouden de doorstroming op het parcours verhinderen. Voor de 89e vierdaagse schreven zich 47.500 mensen in. Uiteindelijk gingen dinsdag 43.206 mensen van start. Annemieke noemt de manier van inschrijven belachelijk. "Heel veel inschrijvers zijn simpelweg niet bij de start komen opdagen. Bovendien vielen dinsdag ontzettend veel mensen uit. Dat zijn mensen die niet goed hebben getraind, maar wel een startkaart kregen. Daardoor zitten veel zwartlopers zonder startbewijs."

De deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse kregen vandaag een heuvelachtige wandeling voor de kiezen. De derde dag staat wel bekend als "de dag van Groesbeek". De eerste fanatiekelingen vertrokken vanochtend vroeg om 4.00 uur uit Nijmegen.

Van de 43.206 wandelaars die dinsdag aan de vierdaagse begonnen, waren er gisteravond nog 39.475 over. De doorzetters liepen vandaag onder meer over de Zevenheuvelenweg ten oosten van Nijmegen. De derde etappe wordt wegens het heuvelachtige parkoers ook wel de bergetappe van de Vierdaagse genoemd.

Meer dan 800 wandelaars lieten gisteren in een van de hulpposten hun blaren prikken, terwijl circa 270 deelnemers langskwamen voor fysiotherapie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.