+ Meer informatie

Twee prijswijzigingen per maand mogelijk

Benzine en andere olieprodukten

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De maximumprijzen van benzine en andere aardolieprodukten kunnen, als de omstandigheden daartoe aanleiding geven, voortaan tweemaal per maand worden gewijzigd en wel op de eerste en de zestiende van elke maand.

Minister Van Aardenne van Economische zaken heeft dit in een brief aan de Tweede kamer meegedeeld. Hij heeft het systeem voor de vaststelling van de maximumprijzen met ingang van 1 mei 1981 herzien, omdat bij de tot dusver gevolgde methode van prijsvaststelling eeiunaal per maand het afgelopen halfjaar marktconforme prijsstelling moeilijk kon worden bereikt. Dit werd veroorzaakt doordat als gevolg van de sterk gestegen prijs van ruwe aardolie de prijsschommelingen aanzienlijk zijn toegenomen en voorts de schommelingen van de internationale noteringen van olieprodukten flink groter zijn geworden dan vóór 1979 het geval was.

Marktconform

De halfmaandelijkse wijzigingen van de maximumprijzen mogen voor benzine hoogstens twee cent per liter inclusief BTW bedragen, voor middeldestillaten twee cent per liter exclusief BTW en voor stookolie 17,50 gulden per

Over een maand gezien kunnen de prijswijzigingen hierdoor ongeveer vijftig pet gemiddeld groter zijn dan vóór 1 mei het geval was.

Fluctuaties

De kosten van ingevoerde aardolie in Nederland zijn gestegen van maandelijks gemiddeld honderd dollar per ton in 1978 tot thans ongeveer 275 dollar per ton. Hierdoor zijn in de eerste plaats fluctuaties van de koers van de Amerikaanse dollar van veel grotere betekenis geworden, schrijft Van Aardenne in zijn brief. Een wijziging van deze koers met tien Nederlandse centen per dollar betekende voor bijvoorbeeld gasolie in 1973 slechts achttiende cent per liter tegen momenteel 2,3 cent per liter prijswijziging in ons land. Dit en de aanzienlijk toegenomen schommelingen van de internationale olieproduktienoteriijgen, gecombineerd met het forse herstel van de koers van de Amerikaanse dollar, hebben het afgelopen half jaar aanleiding gegeven tot problemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.