+ Meer informatie

Bijbel in Statenvertaling met kanttekeningen op cd-rom

3 minuten leestijd

Zodra de zomer voorbij is, komt het "winterwerk" weer in beeld. Voor de jongeren de catechisatie en jeugdvereniging en voor de ouderen bijvoorbeeld de mannen- of vrouwenvereniging en de bijbelkring. Bij goed Schriftonderzoek is het nodig Schrift met Schrift te vergelijken.

Om het zoeken naar bepaalde teksten en kanttekeningen makkelijker te maken heeft uitgeverij Oosterbaan & Le Cointre in Goes een schitterende cdrom uitgebracht waarop de Statenvertahng met de kanttekeningen staat. Deze cd-rom werkt onder Windows en is werkelijk zo eenvoudig te bedienen dat er nagenoeg geen computerkennis voor nodig is. Met slechts enkele muisklikken hebt u de hele Bijbel met kanttekeningen ter beschikking. Na een enkele muisklik op het icoontje "opengeslagen boek" verschijnen alle bijbelboeken in een kader rechts op het scherm. Zodra u op een bijbelboek klikt, verschijnt het aantal hoofdstukken van het desbetreffende boek rechts in het kader. Klikt u daar, dan verschijnt in een nieuw kader links op het beeldscherm het desbetreffende hoofdstuk.
U ziet dan direct dat een aantal woorden anders van kleur is. Deze woorden zijn voorzien van kanttekeningen. Als u deze aanklikt, verschijnen de daarbij behorende kanttekeningen rechts op het beeldscherm. Heel vaak worden bij de kanttekeningen weer tekstverwijzingen gegeven. Dat is ook hier het geval. U klikt de verwijzingstekst aan en u ziet deze direct op uw scherm verschijnen.

Eenvoudig en snel
Dit programma is werkelijk zo eenvoudig en snel dat het een lust is om ermee te werken. Vooral ook omdat de opgezochte teksten en kanttekeningen ook weer met enkele muisklikken in een tekstverwerker (bijv. WP of Word) kunnen worden geplaatst. Zo kunt u bijvoorbeeld uw inleiding op een heel eenvoudige wijze voorzien van teksten uit de Bijbel compleet met kanttekeningen en verwijzingen.
Naast deze cd-rom is er door Oosterbaan & Le Cointre ook een cd-rom uitgebracht met Statenvertaling, catechismus, personen- en kernwoorden uit de Bijbel, Paulus' zendingsreizen en de tijdbalken. De Statenvertaling met kanttekeningen kost 185 gulden, de andere cdrom kost 150 gulden. U kunt ze allebei volgende week op de Wegwijs-beurs bekijken in de Bernhard-hal 11, standnummer E 042. Tijdens de beurs worden de cd's voor een gereduceerde prijs aangeboden.

Institutie van Calvijn
Naast de Bijbel zijn er nog tal van andere boeken waarvan we gebruik kunnen maken, zoals bijvoorbeeld de Institutie van Calvijn. Ook deze is inmiddels "gedigitaliseerd". De stichting Reformatica heeft de Institutie zoals deze door dr. A. Sizoo is vertaald op diskette gezet onder de Griekse naam Didache. Er is door de makers van het programma een groot lettertype gebruikt, zodat het zeer gemakkelijk te lezen is. Maar er zijn ook zoekmogelijkheden ingebouwd. Zodra het programma wordt opgestart, verschijnt er een scherm met vier keuzemogelijkheden: zoeken, lezen, hulp en sluiten. Door een van de mogelijkheden aan te klikken verschijnt het volgende scherm. Er kan gezocht worden naar woorden en ook naar combinaties van woorden. De woorden verschijnen links onderaan in het scherm op alfabetische volgorde. Rechtsonder verschijnen dan de boeken waarin de gezochte woorden zijn opgetekend. Klikken we zo'n boek aan, dan verschijnt dit op het scherm met de gezochte woorden in een andere kleur. Er is (nog) geen mogelijkheid om via de tekst bepaalde woorden of tekstverwijzingen naar de Bijbel aan te klikken. Hier wordt wel aan gewerkt. Voor inlichtingen over dit programma kunt u terecht bij de Stichting Reformatica, Postbus 351, 4130EJ Vianen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.