+ Meer informatie

Even lang bij... een poppenmaakster

4 minuten leestijd

,,Veel poppen dragen de kleding van de negentiende eeuw. Die eeuw had een sjieke stijl. Mooi om na te maken", vindt mevrouw H.J. van Kruijl- Luiting uit Harderwijk. De woonkamer van Heinsiusstraat 25 in Harderwijk toont de hobby van de bewoonster. Een fraaie vitrine met poppen laat de creatieve producten van de vrouw des huizes zien. Een bont geheel. Een warm gekleed Russisch stel staat naast Prinses Juliana in een zomerjurkje. Een Chinese tweeling houdt een Indianenmeisje gezelschap. „In 1982 werd bij de Friesche vlag een patronenactie gehouden. Tegenover een bepaald aantal gespaarde punten stond een naaipatroon voor een West- Friese klederdrachtpop", herinnert mevr. Van Kruijl zich. De Harderwijkse kreeg de smaak te pakken en zocht verder. Dat bleek soms niet makkelijk. Maar de hobbyiste liet zich niet uit het veld slaan. Aan de hand van foto's of tekeningen maakte ze ook zelf patronen. In naaibladen en hobbyboeken over de naaikunst kwam ze het nodige tegen. Die patronen waren vaak niet volledig. Haar eigen creativiteit deed de rest. „Je moet er zelf behoorlijk wat bij verzinnen, bedenken en beslissen om een goed aangeklede pop te krijgen", klinkt het. De vitrinekast in de kamer laat zien dat het resultaat er zijn mag. „Die kleren van koningin Juliana stonden een keer in de Libelle. Er is ook een boek: "Poppen van Oranje". Daar heb ik ook wel eens wat uitgehaald. Heel leuk."

Samen
„Gelukkig doe ik deze hobby niet in mijn eentje. Met een vijftal vrouwen uit de buurt komen we al jaren bij elkaar. De laatste tijd wat minder frequent. Maar toch: je stimuleert elkaar en je doet van elkaar nieuwe ideeën op. Dat werkt erg prettig." En het aantal van 120 poppen in huize Van Kruijl laat zien dat samen hobbyen veel oplevert. Via de hobby heeft ze ook een vriendin in Brabant opgedaan. „Die komt soms een aantal dagen logeren. We kunnen het goed met elkaar vinden. En we gaan er graag samen op uit om stofte bemachtigen." Ook de koppen van porceleinen poppen zijn zelfgemaakt. „Gegoten uit mallen. In Duitsland is poppenmaken een populaire hobby. Daar zie je dan ook heel wat mallen om zelf koppen te gieten. Door bij het opschilderen wenkbrauwen en ogen en mond te variëren ontstaan uit een mal toch verschillende koppen", aldus de poppenmaakster, die zelfs een keer m het Veluws museum een expositie had. De creatieve Harderwijkse gaat me voor naar boven. Een deur naar een slaapkamer gaat open. Vier planken beslaan de wanden. Op de planken talloze producten van de hobbyiste. Elk figuur is gehuld in klederdracht. Zo ongeveer alle plaatsen waar dracht gedragen werd of wordt moeten vertegenwoordigd zijn. Van Utrecht rond 1890 tot Schokland, Raalte, de Zaantreek, Groningen, Harderwijk en Staphorst. „Vooral Hindeloopen vind ik een mooie dracht. Nu dragen ze  het daar niet meer. Alleen op hoogtijdagen met een klederdrachtshow. Voor de toeristen, ledere streek had zo zijn eigen stijl. Tussen bij voorbeeld de Veluwe of Friesland zit een groot verschil. Hoe meer geld men had, hoe meer sier er ook bij zat. IJdelheid zie je ook in de klederdracht terug." Op een tafeltje voor het raam staan twee ouderwetse kakstoeltjes. In beide stoelen een pop. Fraai aangekleed door de maakster. Een andere kamerdeur verbergt nog meer creaties. Enkele Laplanders in traditionele kledij geven de kamer een internationaal tintje. Een Franse kinderjuffrouw wordt geflankeerd door een onmiskenbaar Engelse heer. In de rechterhoek ligt een dopeling in een doopjurk. Een trompetter zal straks zijn instrument aan de mond zetten. Mevrouw Van Kruijl kijkt met genoegen rond. Ze concludeert: „Met deze hobby leef je in de nostalgie."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.