+ Meer informatie

Zaaigoed bijtijds verspenen

4 minuten leestijd

Eerder heeft u al wat kunnen lezen over het binnenshuis zaaien. Voorzaaien wordt dat genoemd. Rond deze tijd kunt u al behoorlijke plantjes hebben, die misschien veel te dicht op elkaar staan. Dun zaaien valt nu een keer niet mee, zeker als het gaat om erg fijn zaad. Planten die te dicht op elkaar staan worden lang en slap, omdat ze allemaal zo veel mogelijk licht willen hebben. Het resultaat is slecht en u hebt uw werk voor niets gedaan. Daarom moet u de plantjes verspenen. U haalt een groot deel weg, waardoor de overblijvers meer ruimte en licht krijgen. Soms zijn die andere planfles goed te gebruiken. Uzet ze in een bak of in kleine potjes e. d. Bij het verspenen is een verspeenhoutje erg gemakkelijk. U maakt het zelf van een dun latje. De kleine plantjes poot u in een gaatje dat uvan te voren maakt, bij voorbeeld met behulp van een oud potlood.

Zandbak maken? Een paar tips
Voor kleine kinderen (tot een jaar of zes) is een zandbak je van het. Lekker spelen met zand, vormpjes en, als u wat rommel niet erg vindt, water! Zandbakken zijn kant en klaar te koop. Een nadeel van dat soort bakken is het formaat: als er een kind in zit is de bak vol! Zelf maken gaat prima, zelfs met twee linker handen, en u maakt hem net zo groot als u zelf wilt. Een paar tips.
-Een bakvan 180x 120 cm is ideaal.
- Graaf de bak 50 cm uit en leg op de bodem (oude) tegels. U voorkomt daardoor dat er allerlei diepe gaten gegraven wor den. Op zichzelf is dat niet erg, maar het is wel jammer als de klei uit de ondergrond in het zand terecht komt!
- De opstaande randen maakt u van rondhout of verduurzaamde planken. - Als u de bak een andere vorm wilt geven (ovaal, rond of iets dergelijks), kunt u het beste met paaltjes werken. Wel kostbaar, alleen al omdat u de helft van de paaltjes in de grond slaat zonder dat u er echt profijt van hebt. - Bielzen zou ik niet gebruiken. Er zit vaak alleriei rommel in die bij warm weer naar

Kruidnagelgeur
Op plekjes waar een geurde gewenst of nodig is zou u een kruidnagel-sinaasappel kunnen ophangen. U koopt een zakje hele kruidnagelen plus een sinaasappel. Steek de kruidnagels in de schil. Misschien kunt u de nagels er zo insteken dat er een aardig "patroontje" ontstaat (slinger, bloemen, gezichtje enzovoorts). buiten komt. Nieuwe bielzen hebben dat probleem overigens niet, maar ze zijn een stuk duurder dan gebruikte.
- Maak om de bak een rand (planken!) van zo'n 20 cm breed. Zo'nspeelrand zal volop gebruikt worden!
- Dek de bak na het spelen af. Er waait geen vuil in, het zand blijft schoon en poezen kunnen er niet bij komen. Heel handig zijn afdekzeilen, te koop in verschillende maten. In de randen zitten ogen waarmee u het zeil gemakkelijk kunt vastzetten.
- Maak de bak op een plek met zon. Bij te veel zon zet u een parasol neer.
- Als de kinderen te oud zijn voor de zandbak kunt u er bij voorbeeld een plantenbak van maken.
- Maak de bak op een plek waar u het oog erop kunt houden. U hoeft dan niet steeds naar buiten te vliegen als u denkt dat er wat aan de hand is.

Grond te veel?
Wie weet heeft u, door welke oorzaak dan ook, wat grond over. U heeft een border opgehoogd maar te veel grond besteld; uw terras is groter geworden en u heeft nu wat graszoden plus grond over; redenen genoeg te noemen! Natuurlijk kunt u die grond laten afvoeren maar dat kost niet alleen geld maar is ook jammer. Maak, bij voorbeeld rond het terras, om de vijver of achter in de border een dijkje van die overgebleven grond. Zo'n begroeide verhoging staat bijzonder leuk. De vakman of vrouw zou zeggen dat zo'n niveauverschil uw tuin waardevoller maakt. Natuurlijk haalt u eerst de planten weg voor u de grond aanbrengt. Graszoden spit u onder. Zo'n dijkje of heuveltje kan best over wat oude stronken gemaakt worden. Met andere woorden, u hoeft die stronken niet eerst weg te halen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.