+ Meer informatie

Borst rekent zich te rijk met pillenkorting

SFK voorziet tegenvaller van 100 miljoen

4 minuten leestijd

DEN HAAG - De modernisering van het Geneesmiddel Vergoedings Systeem (GVS) levert niet de 255 miljoen aan besparingen op die minister Borst verwacht. Een berekening van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de gegevens van alle apotheken verzamelt, blijft steken op 158 miljoen gulden, een verschil van bijna 100 miljoen gulden.

De SFK, een aan de apothekersorganisatie KNMP verbonden stichting, stelt dat de rekenmeesters op het ministerie van Volksgezondheid onvoldoende hebben gelet op het feit dat in een aantal groepen -zogeheten clusters- voor medicijnen de vergoedingslimiet, het bedrag dat de verzekeraar vergoedt, wordt verhoogd. Patiënten hoeven daardoor minder bij te betalen, maar het verschil moet worden opgeteld bij de collectieve lasten.

De modernisering van het GVS is een van de maatregelen die Borst neemt om de stijging van de uitgaven voor geneesmiddelen af te remmen. Zij had de m aatregelen al vorig jaar willen nemen, maar dat ging niet door omdat de Raad van State de berekening van een aantal limieten afkeurde.

Creativiteit

De nieuwe lagere vergoedingen voor veel medicijnen brengen farmaceutische bedrijven overigens op creatieve gedachten. Zo voorziet het concern MSD in Haarlem zijn bekende cholesterolverlager Zocor van een breukgleuf, zodat patiënten de 20 mg tabletten, die vergoed blijven, in twee stukken kunnen breken. Daardoor hebben zij de tabletten van 10 milligram -waarvoor per 30 pillen straks 10 gulden moet worden bijbetaald- niet meer nodig. Zo'n 150.000 Nederlanders gebruiken dagelijks Zocor.

Voor het antidepressiemiddel Remeron, dat behoort tot de topdrie van deze middelen in Nederland, heeft fabrikant Organon ook een oplossing bedacht. De ongeveer 20.000 gebruikers kunnen via een formulier bij de apotheek hun geld terugkrijgen. Als de apotheker dat niet doet, kan de patiënt het formulier zelf opsturen. Organons verkoopbedrijf Nourypharma draait voorlopig op voor de kosten, gemiddeld 44 gulden per maand per patiënt.

De restitutieregeling duurt totdat de Commissie Vergoeding Geneesmiddelen zich heeft uitgesproken over de indeling van de clusters, groepen medicijnsoorten. Nourypharma vindt dat Remeron in een ander cluster thuishoort dan waarin het nu is ingedeeld.

Dit zijn slechts twee van de ruim driehonderd middelen waarvoor vanaf maandag moet worden bijbetaald, omdat de zorgverzekeringen ze niet meer volledig mogen vergoeden. Overigens leiden de veranderende vergoedingslimieten niet in alle gevallen tot (meer) bijbetaling voor consumenten. Voor sommige middelen hoeft niet meer te worden bijbetaald.

Voorzitter G. Worm van Nefarma noemt de limietwijzigingen van het VWS willekeurig. Hij hekelt de korte tijd die er restte voordat de maatregelen ingaan en de slechte voorlichting aan huisartsen en publiek.

Huisartsen

Huisartsen hebben het de afgelopen 2 dagen extra druk gehad met patiënten die vroegen om herhalingsrecepten voor hun geneesmiddelen. Het is niet duidelijk of er sprake is van een landelijke hamsterwoede, maar er zijn wel signalen dat veel mensen hun dokter eerder om een herhalingsrecept vragen, zo meldt de landelijke huisartsenvereniging LHV.

Het uitgangspunt van VWS dat er altijd een vergelijkbaar alternatief middel is dat wel volledig vergoed wordt, gaat volgens de huisartsen in de praktijk niet altijd op. "Ieder mens reageert anders op eenzelfde medicijn. Zo heeft elke vrouw weer andere bijwerkingen van een anticonceptiepil. Maar voor de ene pil moet bijbetaald worden en voor de andere niet. Overstappen op een andere pil kan niet zomaar, want er is soms jarenlang gezocht naar de meest geschikte".

Limieten

Een ander probleem is dat de huisartsen nog niet weten voor welke medicijnen vanaf maandag bijbetaald moet worden en om hoeveel het gaat. Volksgezondheid heeft pas deze week de nieuwe limieten vastgesteld voor welke prijs medicijnen vergoed mogen worden door de zorgverzekeraar. En ook op die lijsten voert het ministerie nog steeds veranderingen door. De bijbetalingen variëren van een dubbeltje tot 180 gulden per product.

De apothekersorganisatie KNMP is de afgelopen 2 dagen druk bezig geweest de lijst te ordenen en door te rekenen, en alle apothekers in te lichten. Maar ook de KNMP heeft nog geen goed zicht op alle bijbetalingen, omdat nog niet duidelijk is welke fabrikanten voor welke middelen hun prijzen verlagen. Ook de fabrikanten zijn namelijk nog druk bezig de effecten te bekijken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.