+ Meer informatie

In laatste onweersnacht 30.000 inslagen

1 minuut leestijd

ARNHEM (ANP) - Volgens de KEMA in Arnhem heeft in de afgelopen week de helft van de gemiddelde jaarlijkse onweersactiviteit in ons land plaatsgevonden. De KEMA constateert dat aan de hand van haar onweer-meetstations, die op vijf plaatsen in Nederland opgesteld staan.

In de nacht van zondag op maandag registreerde de KEMA 27.000 inslagen en in de nacht van donderdag op vrijdag maar liefst 30.000 inslagen. Volgens de KEMA zijn deze aantallen inslagen in enkele uren tijd „zeer uitzonderlijk groot". De KEMA registreert sinds enkele jaren alle onweersfronten in Nederland.

Hiermee hoopt het bedrijf over enkele jaren betrouwbare voorspellingen te kunnen doen over de kans op blikseminslag en de plaats waar dat zal gebeuren.

Ook hoopt de KEMA via de registratie te kunnen vaststellen of er in Nederland een patroon is in de bliksemontladingen. De KEMA is mede op verzoek van bedrijven die apparatuur hebben die gevoelig is voor blikseminslag, zoals ziekenhuizen en de spoorwegen, met de registratie begonnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.