+ Meer informatie

Zieke vogels

2 minuten leestijd

In mijn volière hebben de vogels last vanhap- en snapziekte. die zich uit in longont.'üeking en bloeddiaree. Ontsmettingskalk en medicijnen helpen niet. Wat nu te' doen? Antwoord — Er zijn vermoedelijk twee ziekten in het spel, n.l. trichomoniasis en paratyfus. U kunt hierover zekerheid krijgen door een dierenarts te raadplegen. Die zal een ziek dier opzenden naar de Gezondheidsdienst voor Dieren in uw provincie. Na de uitslag komt de dierenarts opnieuw en dan zal hij met u overleggen. Waarschijnlijk zal uw volière leeg moeten. Zij zal ontsmet moeten worden met deugdelijke middelen en niet met onismettingskalk (die is in de praktijk wel goed, maar niet als er erge ziekten heersen). De aangetaste dieren zullen afgemaakt moeten worden en de nog vi-" tale dieren zal de arts enten. Die enting zal na een halfjaar herhaald moeten worden en ook als u nieuwe dieren aanschaft is enting nodig. Uw dieren komen vermoedelijk niets tekort wat voeding, verzorging en huisvesting betreft. De genoemde ziekten kunnen ingesleept worden door bezoekers, mussen en aangekochte vogels. Soms weet men de oorzaak niet eens! Als u nu opziet tegeu' de kosten van dé dierenarts kunt u in de kwaal berusten. Een deel der vogels zal vroegtijdig sterven, maar een ander deel zal immuniteit opbouwen en overleven. Dat kost niets, maar het nadeel is, dat nieuw aangekochte dieren meteen ziek worden als ze bij uw dieren komen, tenzij ze geënt zijn. Vandaar dat rigoureuze aanpak met hulp van de dierenarts beter is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.