+ Meer informatie

Sejm verwerpt ontslag van Olszewski

1 minuut leestijd

WARSCHAU (RTR/AFP) - He( Poolse parlement heeft gisteren het ontslag van premier Jan Olszewski afgewezen. De volksvertegenwoordigers gaven hem daarmee hun steun om zijn pogingen om een regering te vormen voort te zetten.

De Sejm (Tweede Kamer) keerde zich met 214 stemmen voor, 132 tegen en 73 onthoudingen tegen het ontslag van Olszewski, die dinsdag zijn formatie-opdracht teruggaf nadat president Lech Walesa zijn lijst met kabinetsleden had afgekeurd.

Vlak voor de stemming over zijn ontslag zei Olszewski al bereid te zijn de regeringsformatie opnieuw op zich te nemen als de Sejm hem zou steunen. Hij stelde echter twee voorwaarden aan de intrekking van zijn besluit tot ontslag. Ten eerste moet zijn toekomstige regering de goedkeuring krijgen van Walesa want een verschil van mening hierover tussen de president en het parlement zou „catastrofaal" zijn voor Polen. Ten tweede is het volgens hem noodzakelijk een nieuwe formule voor de regeringssamenstelling te zoeken „met deelneming van alle serieuze krachten" in het parlement.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.