+ Meer informatie

Horeca in problemen door Golfoorlog

Zakenreizen worden massaal geannuleerd

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De horecasector in Nederland begint de gevolgen van de Golfoorlog steeds heviger te ondervinden. Bij hotels loopt de bezettingsgraad flink terug door geannuleerde zakenreizen en congressen. Ook restaurants hebben een „ernstige klap" te verduren, aldus Horecaf-directeur R. den Heijer gisteren.

De eerste indicatie van de inzakkende markt is de aanvraag voor werktijdverkorting door het Krasnapolsky-hotel in Amsterdam voor 200 van de 300 werknemers. De bezetting is de afgelopen maand teruggelopen van 65 naar zo'n 30 procent.

Volgens Den Heijer beginnen de gevolgen van de Golfoorlog nu pas goed door te dringen. De juridische adviesafdeling van de overkoepelende organisatie Horecaf is de afgelopen week veelvuldig geraadpleegd over de mogelijkheden van werktijdverkorting. Den Heijer verwacht dat ook andere hotels die overwegend op buitenlandse gasten zijn aangewezen, binnenkort werktijdverkorting aanvragen.

Aanvragen

De Loontechnische dienst van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid heeft deze week nog eens tweehonderd formulieren voor werktijdverkorting verzonden. De dienst heeft al honderd aanvragen ontvangen. Voor 80 procent komen deze uit de reiswereld. Van de overige 20 procent is een belangrijk deel afkomstig van horecabedrijven. Normaal gesproken krijgt de LTD vijftien aanvragen per maand.

Volgens Horecaf-directeur Den Heijer is werktijdverkorting een uiterste middel. Een bedrijf zal eerst proberen om in overleg met de werknemers leegloop op te vangen door het laten opnemen van atv-, compensatie- of vakantiedagen. Horecabedrijven zijn nu hoe dan ook gedwongen concrete maatregelen te nemen. „De tijd van het even aanzien is definitief voorbij", aldus Den Heijer.

Ook restaurants zien zich geconfronteerd met teruglopende bezoekerstallen. Vooral in de zakelijke lunches en diners neemt de bezetting „razendsnel" af. Het Nederlandse bedrijfsleven ontvangt minder gasten en is over de hele linie terughoudend met zakelijke etentjes.

Geen indicatie

De veronderstelling van Den Heijer dat startende ondernemers en ondernemers die fors hebben geïnvesteerd, nu in financiële problemen raken, wordt niet gedeeld door de Rabobank, marktleider in kredietverlening voor de horeca. „Wij hebben geen indicatie dat de Golfoorlog op dit moment voor horecabedrijven tot financiële problemen leidt", aldus een woordvoerder van Rabobank Nederland.

De Horecabond FNV stelt zich kritisch op ten aanzien van aanvragen voor werktijdverkorting. Het kan niet de bedoeling zijn dat bedrijven zich onder het mom van de Golfoorlog van overtollig personeel ontdoen, aldus voorzitter P. Abraas.

De Loontechnische dienst raadpleegt de sociale partners over aanvragen. Daarbij kijken werkgevers en bonden of er sprake is van normaal bedrijfsrisico of dat er door overmacht werkelijk sprake is van een noodsituatie. Het bedrijf in kwestie moet dat overtuigend kunnen aantonen, bij voorbeeld door annuleringen te overleggen en een vergelijking met dezelfde periode in 1990.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.