+ Meer informatie

Israël overweegt inenting bevolking

Jeruzalem bang voor aanval Irak

2 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - Israël overweegt de gehele bevolking te vaccineren tegen de pokken voor het geval Irak een vergeldingsaanval uitvoert met biologische wapens als de Verenigde Staten Irak aanvallen. Dat hebben regeringsmedewerkers gisteren gezegd.

In 1991 bestookte Irak Israël tijdens de Golfoorlog met Scud-raketten en velen vrezen dat de Iraakse leider dit keer biologische of chemische wapens in zal zetten als het tot een oorlog komt. Nu al zijn tussen de 15.000 en 20.000 reddingswerkers, verpleegkundigen en artsen ingeënt tegen de pokken en het ministerie van Volksgezondheid zegt te beschikken over voldoende vaccins voor de hele bevolking.

"Het kabinet zal de komende dagen moeten beslissen. Het hangt helemaal af van de waarschijnlijkheid van het scenario", zei Raanan Gissin, een adviseur van premier Ariel Sharon. "We houden nu rekening met alle mogelijkheden, en dit is er een van."

Israëlische kranten openden gisteren allemaal met het nieuws over de voorbereidingen die getroffen worden voor een eventuele Iraakse aanval. "Het Israëlische leger heeft doelwitten gekozen die in Irak aangevallen kunnen worden", schreef de krant Maariv in een artikel op de voorpagina. Het dagblad Yediot Ahronot besteedde niet minder dan de helft van de editie van gisteren aan de voorbereidingen van Israël, en publiceerde onder andere een handleiding voor wat het publiek bij verschillende scenario's kan doen, zoals bij een aanval met chemische wapens.

Premier Ariel Sharon verzekerde de bevolking dat Israël is voorbereid op aanvallen door Irak. De Verenigde Staten hebben volgens hem uitgebreide maatregelen genomen om Israël te beschermen. Minister van Defensie Shaul Mofaz benadrukte dat Israël en zijn strijdkrachten beter op een Iraakse aanval voorbereid zijn dan tijdens de Golfoorlog van 1991.

Irak vuurde in 1991 39 Scud-raketten af op Israël in een poging dat land in de oorlog te betrekken. De raketten waren uitgerust met conventionele koppen. Israël bereidt zich nu echter ook voor op aanvallen met chemische en biologische wapens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.