+ Meer informatie

Stroomlijning in onderzoek kanker nodig

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De staatssecretaris mevrouw Veder-Smit van Volksgezondheid meent dat het gewenst lijkt in ons land te komen tot een zekere stroomlijning van het kankeronderzoek.

Zij zegt dat in een aan de Tweede kamer aangeboden notitie over de kankerbestrijding. Daaruit blijkt verder, dat nog dit jaar een begin wordt gemaakt met de kankerregistratie in de regio Rotterdam.

In de notitie wordt melding gemaakt van de opvatting van de wetenschappelijke raad voor de kankerbestrijding dat het accent bij het kankeronderzoek verlegd moet worden, nu gebleken is dat op het gebied van twee vormen van kanker met het grootste sterftecijfer relatief weinig onderzoek wordt'gedaan.

Aangekondigd wordt een onderzoek naar de mogelijkheden te komen tot een effectieve vermindering van de medische stralingsbelasting (röntgendiagnostiek), zonder dat op enigerlei wijze afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit van het medisch onderzoek. De gedachten hierbij gaan uit naar het ontwikkelen en doorvoeren van technische verbeteringen, CPN-erJ. Ijsberg

Aanleiding daarvoor is hetgeen de eerste secretaris van de Tsjechoslowaakse CP, Husak, in zijn rede gistermorgen over Polen heeft gezegd.

Een woordvoerder van de CPN verklaarde desgevraagd dat zijn partij zich niet kon verenigen met de tendens en teneur van de rede van Husak, waarin voor wat de situatie in Polen betreft, vergelijkingen werden getrokken met de situaties in Hongarije en Tsjechoslowakije. Volgens de woordvoerder valt de rede van Husak niet te rijmen met de houding van de CPN en communistische partijen in andere landen, die ten aanzien van de kwestie Polen een veel afwachtender houding aannemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.