+ Meer informatie

Brandstof wordt uit Maersk Yare gehaald

Schip kantelt nadat het was vlot getrokken

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) — De situatie rond het gekapseisde schip Maersk Yare is stabiel. Het schip strandde gistermorgen nadat het was vlot getrokken opnieuw. Bergingsbedrijf Smit Tak is bezig om de 50 ton brandstof uit het tussen Scheveningen en Kijkduin gestrande schip te halen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zal dit overpompen twee dagen in beslag nemen.

Tussen Smit Tak en de eigenaar van het schip zijn gesprekken gaande over een nieuw bergingsplan. De woordvoerder van Smit Tak heeft gezegd dat het bergen van een gekanteld schip „een van de moeilijkste klussen" is, zeker nu het stormachtige weer tegenzit.

Volgens een woordvoerder van het gemeentelijk havenbedrijf van Den Haag spoelt er thans geen lading meer aan op het strand. Er staat weliswaar een harde wind, maar deze is zuidelijk en aflandig. De situatie kan veranderen wanneer de wind draait. De Haagse politie houdt een oogje in het zeil om te voorkomen dat jutters er met aangespoelde spullen vandoor gaan.

De politie heeft al drie aanhoudingen verricht van mannen die toch spullen probeerden mee te nemen. De gemeentereiniging van Den Haag is op het strand aanwezig om de lading die aanspoelt te verzamelen. Daarmee is men nog geruime tijd bezig, aldus de woordvoerder.

Haven
Rond half vier oudejaarsnacht slaagde Smit Tak erin het schip vlot te trekken. De Maersk Yare verloor al snel na het begin van de tocht richting Rotterdamse haven de stabiliteit. Het maakte een slagzij van tien a twaalf graden. De bergers wisten op het nippertje de haven van Scheveningen te ontwijken.

Om erger te voorkomen is toen be-, sloten het schip wederom te laten stranden. Het ligt nu op achthonderd meter uit de kust, tussen Scheveningen en Kijkduin. De Maersk Yare is gekanteld en ligt op bakboordzijde. Een helikopter heeft de elf bemanningsleden van boord gehaald.

Zie ook pag. 3: "Maersk Yare trekt tienduizenden stuurlui naar Scheveningen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.