+ Meer informatie

Scherpe daling winst bij BP

1 minuut leestijd

LONDEN (ANP) - De nettowinst van het Britse olieconcern British Petroleum (BP) is in het vierde kwartaal van vorig jaar vrijwel volledig weggesmolten.

Het resultaat daalde van 457 miljoen pond tot 6 miljoen pond (ƒ 19,4 miljoen). Over geheel 1991 kelderde de winst met ruim 75 procent van 1676 miljoen pond tot 415 miljoen pond (ƒ 1,34 miljard), zo heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

De genoemde resultaten zijn berekend op basis van historische kostprijs, wat wil zeggen dat winsten of verliezen op de olievoorraden zijn ingecalculeerd. In dit geval gaat het om verliezen, aangezien de olieprijzen zijn gedaald. Berekend op basis van vervangingswaarde, waarbij het voorraadeffect niet meetelt, daalde de winst in het vierde kwartaal met 84 procent van 456 miljoen pond tot 72 miljoen pond (ƒ 232 miljoen) en over het gehele jaar met 14 procent van 1204 miljoen pond tot 1035 miljoen pond (ƒ 3,34 miljard).

BP leed vorig jaar een verlies op de voorraden van 629 miljoen pond, nadat daarop in 1990 nog een winst was geboekt van 477 miljoen pond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.